Surbröd

Rågbröd av den typ som man ofta får i Finland. Degen behöver tid men brödet är lättbakat. Resultatet blir ett härligt och hållbart grovt bröd, bakat med förvånansvärt lite jäst.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 l ljummet vatten
  • 1 tsk jäst
  • 1 msk salt
  • 2½ l grovt rågmjöl

Gör så här

  1. Rör ut jästen i en bunke med lite vatten.
  2. Strö över salt och låt stå 5 min.
  3. Häll på resten av vattnet och ca hälften av mjölet.
  4. Rör om väl.
  5. Täck bunken med plastfolie men lämna en luftglipa.
  6. låt degen stå i rumstemperatur i 12-24 timmar.
  7. Rör i resten av mjölet och låt degen jäsa ytterligare 12-24 timmar.
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en stor rund bulle som läggs på bakpappersklädd plåt.
  9. Jäs i 2-3 timmar eller tills degen börjar spricka på ytan.
  10. Grädda brödet mitt i ugnen i 200 grader i 1 timme, stäng då av värmen och låt brödet gräddas klart på eftervärmen i ett par timmar eller tills ugnen är helt kall.
  11. Linda in brödet väl i handdukar och lägg sedan in det i en plastpåse.
  12. Låt brödet mogna i 1-2 dygn.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…