Svärmors busenkla tekakor

Ett snabbt, gott och billigt standardrecept som lätt kan varieras.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 5 dl vatten
  • 2 1/2 dl havregryn
  • 50 g jäst
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • ca 10 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Koka upp vatten och häll över havregryn och smör i en bunke/assistent. Rör om då och då och låt svalna till fingervarmt. Rör ned jäst, socker salt och nästan allt mjöl. Knåda till smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek.
  2. Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta ut runda tekakor med mått. Lägg på smord/bakplåtspappersklädd plåt. Nagga och låt jäsa övertäckta ca 1 timma. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 8 minuter.
  3. Förslag på variation:
  4. *tillsätt 2 tsk brödkryddor
  5. *byt ut hälfen av vetemjölet mot rågsikt
  6. *blanda 1 dl solrosfrön och/eller pumpafrön i degen
  7. *blanda ned 2 dl finrivna morötter (tillsätt då mer mjöl)
  8. *använd mjölk istället för vatten
  9. *rör ned ett par matskedar vetekli
  10. *öka på mängden smör till 100 g (gott!)

Kommentarer

Jättegoda tekakor som jag kommer att göra fler gånger. Jag tog i ett par msk havrekli samt 1 msk kummin, det gillar vi.
Suveränt recept! Kommer bli en favorit här hemma.
Jättegoda och lättbakade! Har gjort dom i kväll och kommer göra dom snart igen. Tack för ett bra recept./ Katarina

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…