Texas chili med Coca Cola

Omtvistade äro recepten för en "äkta" chili. Detta är mitt sätt att laga den på. Högrev som kokas till en brun sörja i öl, vin och coca cola och med typiska mexikanska tillbehör. Måtten är ungefärliga.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kg putsad högrev, skär bort alla hinnor och senor
  • 1 tsk salt
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 1 finhackad lök
  • 3 fint hackade vitlöksklyftor
  • 400 g krossade tomater
  • 1-2 lime
  • 3 dl öl typ corona
  • 1 burk coca cola, 33 cl
  • 400 ml kraftigt rött vin
  • 1 tärning oxbuljong
  • Kryddor:
  • 1 krossad stor anchochili, torkad chili
  • 1 msk chilipulver (gärna rökt chili)
  • 2 lagerblad, krossade
  • 1 msk hel spiskummin
  • 1 msk hel korianderfrö
  • 1 msk oregano
  • 1 msk timjan
  • Ca 1 tsk kakaopulver
  • Avsmakning:
  • Ca 1 msk honung
  • ½ pressad lime, om chilin känns för salt

Gör så här

  1. Mortla chili, spiskummin och korianderfrö lite grovt så att smakerna kommer fram. Alla kryddor kommer att mjukna och lösas upp så bry dig inte om större bitar.
  2. Stek bacon/sidfläsket i en stor gryta, gärna gjutjärn, och när det är gyllene så plocka upp det och sätt det åt sidan. Stek lök och vitlök i baconfettet medan du putsar köttet så det inte finns några senor eller hinnor kvar och skär upp det i kuber ca tre cm stora.
  3. Rulla köttet i kryddblandningen samt salt. Ta upp lökblandningen när den känns mjuk och gyllene, dock inte bränd.
  4. Lägg i köttet och resterande kryddblandning i grytan och bryn köttet på alla sidor. Lägg tillbaka lök och bacon samt tillsätt burken med krossade tomater, två öl, en burk coca cola, ca en halv flaska rött vin, oxbuljong, lagerblad och lime. Låt detta puttra på medelsvag värme i ca 2 timmar. Vätskan kommer att sakta sjunka in i köttet som först känns torrt och hårt men efter två timmar mjukna och börja falla isär.
  5. Börja förbereda alla tillbehör och ställ undan dem i kylen så länge.
  6. När köttet är just så där mysigt och krämigt kan du krydda med oregano, timjan och kakaopulver. Låt puttra en timma till. Under denna timma kan du smaka av och känna ifall den blivit för intensiv och salt, då kan man bryta av det med mer lime och honung. Denna sista timma behöver lite bättre övervakning då det finns lite vätska kvar och den kan bränna fast lättare. Chilin får inte bli torr så om den just börjar bli det så häll i lite vatten så mjuknar den igen.
  7. Ät chilin i skål med nachochips eller i wrap och servera med:
  8. - Mango och koreandersalsa (finhackad mango, koreander, chili, lime, olja, salt)
  9. - Guacamole (mixad avokado, lime, vitlök, salt, olja, chili, korander)
  10. - Riven ost (makrik typ västerbotten eller cheddar)
  11. - Black beanröra (svarta bönor mixade med yoghurt, lime och salt)
  12. - Tomatrelish (finhackat tomat, rädisor, koreander, olja, salt, peppar, rödvinsvinäger)
  13. - Limeyoghurt (turkisk yoghurt eller lika delar creme fraiche med ricottaost smaksatt med lime, honung och salt)

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…