Tigerkaka med apelsin

En fruktig variant på tigerkaka där chokladglasyr är kronan på verket.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 5 dl + 2 msk vetemjöl
  • 2½ tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 1 krm vaniljpulver
  • 3 dl strösocker
  • 125 g smör
  • 3 ägg
  • 5 msk koncentrerad apelsinjuice
  • 2 droppar röd karamellfärg, valfritt
  • 2 droppar gul karamellfärg, valfritt
  • 50 g mörk blockchoklad
  • 3 msk florsocker
  • Rivet apelsinskal till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och mjöla en rund sockerkaksform. Blanda 5 dl mjöl, bakpulver, salt och vaniljpulver väl i en stor skål.
  2. Vispa strösocker och 75 g smör 2-3 minuter med en elvisp tills fluffigt och väl blandat. Rör ner äggen. Tillsätt mjölblandningen och mjölken, lite i taget, och vispa på låg hastighet 2 minuter tills blandat.
  3. Lägg över 1 d av smeten i en skål. Vänd ner 2 msk mjöl, apelsinjuice och röd och gul karamellfärg.
  4. Fördela sockerkakssmeten i formen. Skeda apelsinsmeten ovanpå. Dra en kniv i spiraler genom smeten.
  5. Grädda på nedersta falsen 30-35 minuter tills en provsticka som sticks i kakan kommer ut ren. Låt kakan svalna i formen 15 minuter. Lossa försiktigt kakans kant från formen, slå upp kakan på ett galler och låt svalna.
  6. Smält chokladen och resten av smöret i en gryta 3-4 minuter. Rör om hela tiden. Rör ner florsocker. Ringla chokladen över den svala kakan och garnera med lite finrivet apelsinskal.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…