Tiramisu

Tiramisu de klassiska italienska efterrätt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Smör till formen
  • 3 ägg
  • 140 g råsocker eller strösocker
  • 90 g extra fint vetemjöl
  • 1 msk kakaopulver
  • 1 1/2 dl kallt, starkt kaffe
  • 2 msk rom
  • 2 tsk kakaopulver, till dekoration
  • Fyllning:
  • 375 g mascarpone
  • 2 1/4 dl nylagad vaniljsås
  • 55 g ljust farinsocker
  • 100 g mörk choklad, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smör in en rund sockerkaksform, 20 cm i diameter, och klä den sedan med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en stor skål. Sikta mjöl och kakaopulver över äggsmeten och vänd försiktigt ner det. Häll kaksmeten i formen och grädda den i ugnen i 30 minuter eller tills den är färdig.
  3. Stick med en provstick i kakans mitt mot slutet av gräddningstiden. När stickan är torr är kakan klar. Låt den vila i formen i 5 minuter och själp sedan upp den på ett bakgaller för att kallna.
  4. Blanda kaffe och rom i en liten skål eller kopp och ställ åt sidan.
  5. Fyllningen:
  6. Lägg mascarponeosten i en stor skål pch rör den mjuk. Rör sedan ner vaniljkrämen och tillsätt så sockret, lite i taget. Rör om kraftigt hela tiden. Rör ner den rivna chokladen.
  7. Skär kakan i 3 bottnar och lägg en botten på ett tårtfat. Droppa över en tredjedel av kaffeblandningen och bred på en tredjedel av mascarponekrämen. Upprepa samma sak med de andra två bottnarna och avsluta med mascarponekrämen
  8. Ställ in tiramisun i kylskåpet och låt den stå i 3 timmar. Sikta över kakaopulver innan servering.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept