Torrbotårta

Den här tårtan är ett gammalt recept från min mormor som kom från byn Torrbo i Dalarna. Vi gjorde alltid den här när någon fyllde år. Tårtan blir bäst om den läggs ihop dagen före servering så att mandelkrämen får safta till bottnarna ordentligt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Tårtbotten:
  • 4 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 ½ dl potatismjöl
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ½ msk vatten
  • Mandelkräm:
  • 1 ½ dl socker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 40 g riven mandel
  • 40 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Gör så här:
  2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
  3. Rör ner potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i ägg-sockerblandningen.
  4. Tillsätt vattnet sist.
  5. Värm en liten långpanna (ca 20X30 cm) och smält smör i den. Smeten ska räcka till 3 formar.
  6. Grädda i 225º, ca 8-10 min. Låt svalna på galler.
  7. Mandelkräm
  8. Vispa socker, mjöl och ägg.
  9. Koka upp mjölken och vispa ner sockerblandningen. Koka upp igen. Låt kallna.
  10. Rör ner riven sötmandel, smör och vaniljsocker i den kalla krämen.
  11. Rör tills smöret löst sig i krämen.
  12. Bred ut krämen mellan bottnarna. Garnera med vispad grädde och någon favorit frukt.

Kommentarer

"Smeten ska räcka till 3 formar." Bakar man 3 stycken 20 x 30 cm eller hur?

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…