Toscakaka

Den är kanon god, mycket nötter och mandel.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g kallt smör
  • 1 ägg
  • 1 dl gräddfil
  • Toscaglasyr:
  • 100 g sötmandel skalad och skållad
  • 100 g hasselnötter
  • 50 g smör
  • ½ dl socker
  • 1 msk mjölk
  • 1msk sirap

Gör så här

  1. Toscaglasyren:
  2. Rosta nötterna i 175 grader i ugnen tills skalet börjar att spricka. Gnugga av det mellan händerna.
  3. Hacka hälften av mandeln och nötterna.
  4. Smält smöret och tillsätt
  5. socker, mjöl, mjölk, sirap, mandel och nötter, både hackade och hela. Blanda väl och låt glasyren sjuda upp utan att koka. Ta av den från plattan.
  6. Kaksmet:
  7. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt smöret i bitar och blanda till en grynig massa.
  8. Gärna i matberedare.
  9. Tillsätt ägg och gräddfil och arbeta till en slät smet.
  10. Bred ut den i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  11. Grädda strax under mitten i 173 grader ca 35 minuter.
  12. Höj värmen till 250 grader.
  13. Bred toscaglasyren över kakan och grädda mitt i ugnen tills glasyren har fått fin färg 5-10 minuter.
  14. Låt kakan svalna något innan den lossas från formen.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…