Toscakaka med apelsin

Här är en spännande smakkombination som kommer att bli mycket uppskattad. Härlig nötkola tillsammans med saftig apelsinkaka.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 150 g hasselnötter
  • 100 g rumstempererat smör
  • 2½ dl socker
  • 3 ägg
  • 1 påse (ca 50 g) hackat syltat apelsinskal
  • ½ dl gräddfil
  • 2 dl extra fint vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Nötglasyr:
  • 2 - 3 dl nötter och frön , t . ex . mandel , valnötter
  • 150 g smör
  • 1½ dl strösocker
  • 3 msk kaffegrädde
  • 3 msk vetemjöl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Rosta hasselnötterna i en torr teflonpanna. Lägg dem i en ren kökshandduk och gnugga av skalet. Mixa eller mal nötterna.
  2. Vispa samman det mjuka smöret med socker och blanda sedan ner de malda nötterna.
  3. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda väl. Rör ner apelsinskal, gräddfil, mjöl och bakpulver.
  4. Smöra och mjöla en form, ca 22 cm i diameter. Häll smeten i formen. Grädda cirka 30 minuter.
  5. Gör nötglasyren. Börja med att hacka anötter och frön grovt. Smält smöret och rör ner nötterna, socker, grädde och mjöl.
  6. Låt glasyren koka en liten stund, 3-4 minuter, under omrörning. Bred sedan ut glasyren över den varma kakan.
  7. Ställ in kakan i ugnen igen, cirka 5 minuter, tills glasyren fått lite färg. Skär kakan i bitar innan den serveras.
  8. Gör gärna den här kakan i en långpanna om du ska bjuda många. Dubblera då receptet men följ för övrigt receptet. Skär kakan i rutor vid servering.
  9. Dessertvariant: Den läckra nötglasyren kan användas till en jättegod pärondessert. Det räcker till 4-6 portioner. Lägg 2 konserverade päåronhalvor på varsin tallrik och fördela den goda nötkolasåsen över frukten. Servera med en klick iskall grädde till.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…