Tranbärsbröd

Låter som ett gott bröd.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Skållning:
  • 3 dl vetekross
  • 4 dl kokhett vatten
  • Utbakning:
  • 50 g jäst
  • 4 dl ljummet vatten
  • 1 dl mörk sirap
  • 2 tsk salt
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 12 dl vetemjöpl
  • 100 g torkade tranbär, grovt hackade
  • 1 dl pumpakärnor
  • Garnering:
  • 2 msk pumpakärnor

Gör så här

  1. Lägg vetekrosset i en bunke och häll på vattnet. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 4 timmmar eller över natten.
  2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i vattnet och sirapen. Blanda i skållningen, salt och grovt rågmjöl.
  3. Arbeta in vetemjöl lite i taget, ca 5 min i maskin - 10 min för hand. Vän ner tranbär och pumpakärnor. Jäs 30-40 min.
  4. Vänd upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 bitar. Baka ut till 2 limpor och lägg i bröden i smorda bakformar. Jäs 30 min.
  5. Pensla med vatten och strö över pumpakärno. Sätt ugnen på 200 grader. Sätt in formarna på näst nedersta falsen och grädda i 15 min. Sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare 15-20 min.
  6. Ta ut bröden och låt vila i formarna i 5 min innan du vänder ut dem från formarna. Låt svalna på galler under bakduk.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…