Ugnsbakade rotfrukter

En riktigt god lättviktarmat. Inspirerad av de goda ugnsbakade grönsaker jag ibland blivit serverad på restaurang, har jag provat mig fram i mitt eget kök och detta är resultatet! Serveras som tillbehör till en god köttbit, eller äts som en helt vegetarisk rätt. Billigt är det dessutom, speciellt nu när rotfrukterna är så billiga.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 3 morötter
  • 4 potatisar
  • Ca 50 g kålrot
  • 4 rödbetor
  • 1 rödlök
  • 1 msk salt
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk svartpeppar
  • 2 msk strösocker
  • 4 msk ströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala rotfrukterna och skär dem sedan i små bitar eller strimlor.
  2. Koka upp 3-4 l vatten och 1 msk salt i en stor kastrull. Tillsätt rotfrukterna enligt den principen, att de grönsaker som tar längst tid att mjukna, tillsätts först.
  3. Tillsätt först kålrot, rödbetor och morötter. Efter 8-10 min koktid tillsätts potatis. Efter ca 15 min koktid tillsätts rödlök som skurits i klyftor. Koka sammanlagt ca 25 minuter.
  4. Häll rotfrukterna i ett durkslag och låt rinna av. Bred ut dem på ett stort ugnssäkert fat. Strö över socker, salt och svartpeppar. Baka i ugn sammanlagt ca 25 minuter. Efter 15 minuter i ugn, ta ut fatet och rör om. Strö över ströbröd. När 5 minuter av bakningstiden återstår, sätt ugnsvärmen på max temperatur och sätt vredet på grill.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept