Värmlandskaka

En verkligt bra kaka när man väntar många gäster. 24 stora bitar. Även känd om Silviakaka och Ranäterskaka

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 4 hela ägg
  • 2 äggvitor
  • 5 dl socker
  • 5 dl vetemjöl
  • 5 tsk bakpulver
  • 2 dl vatten
  • Glasyr:
  • 2 äggulor
  • 200 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 4 tsk vaniljsocker
  • Cocosflingor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa de hela äggen, äggvitorna och ströockret pösigt i 5 minuter med elvisp. Sikta ner mjöl och bakpulver och rör i vattnet.
  3. Grädda i bakplåtspappersklädd långpanna (30x40cm) 175 grader i 20-25 min på nedersta falsen.
  4. Den ska inte vara allt för hårt gräddad utan bara just precis färdiggräddad och ljust, ljust gyllenbrun.
  5. Till glasyren smälter man först smöret tillsammans med florsockret. Sedan tar man av kastrullen och rör ner vaniljsockret och låter det hela svalna.
  6. När smör och sockerblandningen svalnat rör man ner äggulorna.
  7. Låt kakan valna innan glasyren breds på - strö över cocosflingor.

Kommentarer

Ranäterskaka? Ransäter ligger ju annars i värmland...

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…