Vaniljbullar med lemon curd-kräm och hallon

Bullarna till den hallontoppade desserten kan förberedas och frysas, och lemon curden håller ett par dagar i kylen. Ur Salt & Peppar nr 2/12.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 4 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • ½ tsk kardemummakapslar, mortlade
  • 1 pkt torrjäst
  • 8 dl vetemjöl
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • Pensling:
  • 1 ägg
  • Lemon curd-kräm:
  • 2 citroner
  • 1 vaniljstång
  • 5 äggulor
  • 5 msk flytande honung
  • 100 g smör
  • 1 gelatinblad
  • 1 dl vispgrädde
  • Servering:
  • 250 g hallon, färska eller frysta
  • Rivet citronskal
  • Florsocker

Gör så här

  1. Rör ihop mjölk, socker och kardemumma. Rör ned jästen. Häll i det mesta av mjölet och rör till en fast smet. Knåda 10 minuter med maskin eller längre för hand. Låt jäsa övertäckt 30 minuter.
  2. Lemon curd:
  3. Tvätta citronerna. Riv skalet på den ena och pressa saften ur båda. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda citronskal och -saft med vaniljstång och frön, äggulor, honung och smör i en kastrull. Sjud under omrörning tills det tjocknar, ca 5 minuter.
  4. Lägg gelatinbladet i blöt några minuter. Ta upp det och krama ur vätskan. Rör ned gelatinet i citronkrämen, plocka upp vaniljstången och låt svalna.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp bulldegen och arbeta in smöret i omgångar. Dela i åtta bitar och rulla till bollar. Platta ut och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda ca 5 minuter tills de fått fin färg och låt dem sedan svalna på galler.
  6. Vispa grädden och vänd försiktigt ned den i lemon curden. Toppa varje bulle med citronkräm och hallon. Riv litet citronskal över och pudra med florsocker.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…