Vaniljmunkar

Munkar fylles enligt tradition med äppelmos men de här är oemotståndligt goda. Kan naturligtvis fyllas med äppelmos om man så vill.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • Fyllning:
  • 1 dl fast vaniljkräm
  • Fritering:
  • 8 dl olja
  • Garnering:
  • 1 dl socker
  • 1 tsk kanel

Gör så här

  1. Smula jästen och lös upp den i ljummen mjölk. Tillsätt 2 dl av mjölet och rör ihop till en tunn smet. Låt jäsa i 20 minuter.
  2. Rör smör och socker pösigt och tillsätt ägget. Smeten kan skära sig men det har ingen betydelse. Rör ner smörblandningen i den färdigjästa smeten och arbeta in det mesta av mjölet. Degen blir lös men ska inte kladda.
  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en 0,5 cm tjock platta.
  4. Ta ut rundlar ca 6 cm i diameter och lägg en klick vaniljkräm på hälften av dem. Lägg en rundel ovanpå och tryck till kanterna noga. Jäs 40 minuter.
  5. Värm oljan till 180 grader och fritera högst 3 munkar åt gången. Vänd dem 1 gång. Ska få gyllenbrun färg.
  6. Låt dem rinna av på hushållspapper och vänd dem i en blandning av socker och kanel.

Kommentarer

gjorde de igår, blev väldigt besviken facktist :/
Låter väldigt gott!! ska göra den till fredagsmyset imorn :) får se hur det går :P
Du kan värma olja i en kastrull. Men se till att inte ha fläkten igång
HUR SKA JAG GÖRA NÄR JAG FRITERAR?? VART SKA JAG VÄRMA OLJAN?? I UGNEN ELR?

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…