Vegabullar

Ett recept som kan varieras i det oändliga. I det här receptet innehåller fyllningen både vaniljsocker och kanel.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 pkt jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1½ dl strösocker
  • 1 ägg
  • 13-14 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 150 g rumstempererat smör
  • 2 dl råsocker
  • 2-3 msk mald kanel
  • 1 msk vaniljsocker
  • Pensling:
  • 1 uppvispat ägg
  • Garnering:
  • Pärlsocker

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken, värm till fingervärme, ca 37 grader. Häll först lite av degspadet över jästen och lös upp den. Häll sedan i resten av degspadet.
  2. Tillsätt salt, socker, ägg och mjöl i degvätskan. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen så den blir smidig och släpper bunkens kant. Strö över lite mjöl och låt jäsa ca 45 minuter.
  3. Gör fyllningen. Rör ihop smör, råsocker, kanel och vaniljsocker.
  4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda tills den släpper bakbordet och händerna.
  5. Dela degen i två delar. Kavla ut delarna till två rektangulära plattor, ca 30x40 cm. Fördela fyllningen på plattorna och rulla ihop från långsidan. Skär ca 3 cm tjocka skivor av rullarna.
  6. Tryck till mitt på degskivan med ett knivskaft eller liknande så att bullarna sväller ut.
  7. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Pensla med ägget. Strö över pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept