Vegetariska kroppkakor

De här godingarna har jag gjort i 20 år! Till jul brukar vi göra dem små, och sen steka de i halvor. Även min köttätande släkt gillar de! Går bra att frysa in.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Ca 1 kg mjölig potatis
  • 2 ägg
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • Fyllning:
  • 400-500 g champinjoner
  • 1-2 gula lökar
  • Smör
  • 2-3 krm kryddpeppar eller svartpeppar
  • ½ tsk salt
  • Kokning:
  • 2 liter vatten
  • 1 msk salt

Gör så här

  1. Potatisen ska vara kall så koka den helst en dag i förväg.
  2. Skala och pressa den varm med purépress i en bunke.
  3. Täck över och låt kallna helt.
  4. Fyllningen kan också göras i förväg. Hacka svampen till små tärningar. Ska kunna ge tuggmotstånd. Skala och hacka löken fint. Stek lök och svamp i smör. Krydda med peppar och smaka av med saltet. Låt fyllningen svalna eller kallna. (Går att frysa in.)
  5. Blanda den pressade potatisen med uppvispade ägg, mjöl och salt. Degen ska bara arbetas ihop, inte knådas.
  6. Forma degen på mjölat skärbräda till en tjock rulle.
  7. Skär den till 12 stora eller 24 små jämna bitar. Gör en fördjupning i varje bit; stora kroppkakor lägg i knappt 1 msk svampfyllning och till de små knappt ½ msk fyllning.
  8. Rulla ihop till runda bullar.
  9. Koka upp vatten och salt i en rymlig gryta (ca 4 liter).
  10. Lägg i några kroppkakor i taget, låt dem sjuda tills de flyter upp och sen i 3-5 min.
  11. Ta upp dem med hålslev och koka resten.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…