Vetelängd – diabetiker

Kanongott och saftigt. Går bra att frysa.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 4 dl lättmjölk
  • 1/2 dl flytande fett eller olja
  • 1 dl lättströ
  • 200 g mager kesella (1%)
  • 1/2 tsk hjorthornsalt
  • 8 dl vetemjöl
  • 4 dl grahams- eller vetemjöl
  • Ägg och mjölk till pensling
  • Fyllning:
  • Osötad vaniljkräm
  • Lättströ

Gör så här

  1. Ugn: 225° sen 200°
  2. Smula jäst och rör ut med det ljumma degspadet av lättmjölk och flytande fett eller olja. Tillsätt lättströ (Hermesetas eller Suketter) alternativt vanligt strösocker, kesella, hjorthornssalt och vetemjöl.
  3. Arbeta degen väl och låt den jäsa i övertäckt bunke i 30 minuter. Arbeta sedan in 4 dl grahams- eller vetemjöl och skrapa ned degen på mjölat bord. Ha ett par deciliter vetemjöl i beredskap vid utbakningen.
  4. Dela degen mitt itu när den är slät och smidig. Kavla ut vardera deghalvan till en rektangel i formatet 20 x 30 cm. Fördela en fyllning av vaniljkräm och sötningsmedel i en sträng på mitten av degkakorna. Vik sedan rektanglarna tredubbla så att du får längder.
  5. Det är svårt att uppskatta hur mycket fyllning jag använder men jag snålar inte med den.
  6. Flytta över längderna på bakpapperstäckt plåt och gör några skåror i varje längd. Låt dem jäsa i 30 minuter, pensla med en blandning av uppvispat ägg och mjölk och skjut in plåten i 225° varm ugn. Sänk värmen till 200° direkt och grädda i 20-25 minuter. Låt vetebröden kallna i bakduk. De kan frysas.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…