Vishamnsbröd

Ett bröd med lite tugg i. Brödet går lätt och fort att baka och är gott att rosta. Birgitta brukar skiva brödet och frysa in det. På så vis finns färskt bröd att rosta varje morgon. Eftersom brödet får jäsa riktigt länge blir det extra smakrikt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 4 dl vetekross
  • 16 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 msk olja
  • 1 msk salt
  • 3 l vetemjöl
  • Till formarna:
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Koka upp vetekross och en tredjedel av vattnet och låt sjuda i 10 minuter.
  2. Häll i degbunken och slå på resten av vattnet kallt. Låt kallna.
  3. Smula jästen och rör ut den i lite av degvätskan. Blanda sedan ner det i degvätskan. Häll i olja, salt och nästan allt mjöl, spara 1-2 dl till utbakning. Arbeta degen väl.
  4. Ta upp degen och dela den i delar. Forma dem till avlånga limpor. Lägg dem i lättsmorda eller bakplåtspappersklädda avlånga 2 liters formar. Ställ formarna att jäsa under bakduk i kylen över natten.
  5. Sätt ugnen på 200°. Ta formarna direkt från kylen och grädda dem i nedre delen av ugnen, två åt gången i 45 min. Låt de andra stå kvar i kylen under tiden. Ta ut bröden ur formarna och låt dem svalna på brödgaller.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…