Vitt matbröd med knaprig skorpa

Bröden blev faktiskt supergoda och garanterar att många blir lika nöjda som jag!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 13 dl (ca 800 g) vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 msk matolja eller mjukt margarin
  • 25 g färsk jäst (1 paket) eller motsvarande mängd torrjäst (½ förpackning)
  • 5 dl vatten

Gör så här

  1. Mät upp mjöl, salt och fett i en vid bunke. Smula sönder den färska jästen, tillsätt fingervarmt (37 grader) vatten och slamma upp jästen, tills det inte finns några klumpar. Häll ner det i bunken och arbeta ihop allt till en deg. Låt den stå övertäckt i bunken, tills den har blivit dubbelt så stor.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta upp den smidigt. Dela den så att varje bit väger ca 300 g, slå upp dom sen till limpor.
  3. Lägg brödet sedan på en smord plåt och skåra brödet på några ställen med en vass kniv. Låt dom jäsa under en duk i ca 40 min.
  4. Grädda brödet i 275 grader, men se till att bröden inte bränns. Tack vare den höga temperaturen blir skorpan knaprig.

Kommentarer

Undrar över jästens mängd??? det står 25 gr / ett paket? ett paket är ju på 50 gram??
Ja, det undrade jag också när jag kom så långt ner i receptet och redan hade bröden på jäsning.... menmen det är väl bara att chansa sig fram helt enkelt ;) återkommer med en tid när jag vet...
Hur länge ska brödet gräddas???

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…