Wienerbröd

Mycket gott till fikat

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 msk strösocker
  • 1/3 tsk salt
  • ca 8 dl vetemjöl
  • 250 - 300 g margarin
  • Fyllning:
  • smör
  • strösocker
  • hackad mandel eller nötter
  • vaniljkrä
  • m
  • Pensling:
  • ägg
  • Garnering:
  • sockerglasyr (florsocker + vatten)

Gör så här

  1. Smula sönder jästen i en bunke.
  2. Häll kall mjölk över och rör om tills jästen lösts upp.
  3. Blanda ner uppvispat ägg, strösocker, salt och till
  4. sist vetemjöl. Spara ev lite mjöl till utbakningen.
  5. Arbeta samman till en smidig deg.
  6. Lägg degen i kylskåp så att den blir riktigt kall.
  7. Låt även smöret blir riktigt kallt.
  8. Kavla ut degen (enligt kursavsnittet: Wienerdeg).
  9. Skär ut kvadratiska rutor med vass kniv.
  10. Sätt en klick smör på mitten av rutan.
  11. Strö över lite strösocker och mandel eller nötter.
  12. Vik nu över varje flik till mitten och tryck till en
  13. aning
  14. Sätt en klick vaniljkräm i mitten.
  15. Jäs wienerbröden svalt på plåt ca 1/2 - 1 timme.
  16. Pensla med uppvispat ägg.
  17. Grädda.
  18. När kakorna är kalla glaserar man med socker-
  19. glasyr.
  20. Ugnstemperatur: ca 250 grader
  21. Baktid: ca 5 - 8 minuter

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…