Hej,
En fond som du kokar 2,5-3 timmar blir ingen bra fond. Benen skall kokas upptill 8-9 timmar på svag värme efter du har rostat dem och de skall vara knäckta. Allt som man parerar som rester kan användas i fonder.
I med morötter, palsternacka, rotselleri, lök, tomater, tomat pasta, timjan vitpeppar och låt det kokas på svag värme (sjudas) så du inte får limrester från benen med i fonden .
Klarna fonden med vispadäggvita och lite köttfärs så får du en klar fond. Detta utförs när fonden är kall och du kokar upp den på nytt och reducerar den till en fume' glace . (demiglace).
Fettkaka är ett bra lock till fonden om du förvarar den i kylskåp och skall inte kastas.
Vill du ha en ljusfond så använder du inte tomat i den.
En räkfond / fiskfond/ hummerfond skall inte sjudas mer än 3 timmar.
Viktigt är att knäck eller krossa skal och ben samt att rosta allt som skall kokas för att få ut alla smakämmnena.
Mvh
Äskar fonder och höfta på med det du gillar i SJUDNINGEN av en fond det vinner fonden på