Tråd:
Fond

Inlägg

@floyd

Jag sjudar aldrig skal-fonder mer än 20 minuter och sedan silar och reducerar, just för att smaken blir lätt bitter. Sen så är det perfekt att man kan göra en schysst fond på så kort tid. Dock är det en annan sak med ben-fond, där behöver man ha mer tålamod.
Har haft en fondperiod ett tag nu och det är oslagbart att plocka fram den där äkta smaken istället för flask eller tärningssubstituterna.

@marksten

Här kommer en kycklingfond.
Kycklingfond

@the_mama97mia

hihi, det är därför det luktar så MYCKET om dom om man glömmer dom i soppåsen...

@boz1965

Skrivet av mama97mia den 9 feb 2012

Hoppas flera vågar testa att koka av sina räkskal, det är otroligt hur mkt smak det sitter i dom.

Håller med. Rent slöseri att kasta räkskalen. Det är så mycket gott kvar i dem, ju. {eat}

@the_mama97mia

Hoppas flera vågar testa att koka av sina räkskal, det är otroligt hur mkt smak det sitter i dom.

@boz1965

Den här fonden gör jag ibland. Den är, enligt min mening, otroligt god.

Räkfond enligt Per Moberg:

Ingredienser
Räkskal ( ca: 2 liter)
1 gul lök
0.5 purjolök
1 morot
1 fänkål
0.5 flaska vitt vin
1 dl cognac
1 dl tomatpuré

Gör så här
1. Rosta grönsakerna, tomatpurén och räkskalen i ugnen i 250 grader under 20 minuter.
2. Häll sedan alltsammans i en gryta och häll i vinet och cognacen. Fyll upp med vatten så att det täcker.
3. Krydda med timjan, lagerblad och pepparkorn. Låt sedan koka i 20 minuter.
4. Sila av skalen och koka ner till 1/3 blir kvar.

@litenros

Hej på er, läste här om fonder kom på en rolig grej som hände en väninna till mig.{beauty}
Hon skulle göra fond på räkskal till en soppa som skulle serveras till förrätt. Allt flöt på bra tills hon stod men kastrullen och silade fonden. Hon blev av med fonden och stod där med bara räkskalen kvar. :Hon sa att det tog några sekunder innan hon fattade vad som hänt. Hon glömde sätta en bunke under silen.Detta har vi {party}skrattat åt tillsammans några gånger, men då skrattade hon inte .:@

@uffenacka

Hej

Någon som rekommedera en bra bok om ämmnet ?

@jas65

Bränn av skalen ugnen med tomat pasta eller tomater och flambera med konjak. Låt dem sedan koka upp med rotfrukter, cajenepeppar. Sedan sjud sakta i 1,5-2 timmar smaka av med lite vitvin och kryddor. Själv har jag flera påsar med räkskal och kräftskal som det skall kokas fond på.

@jormkocken

Tack för tipset, ska tänka på att sjuda längre vid nästa gång. Har dock aldrig hört om att klarna fonden med äggvita och köttfärs, intressant och får återkomma när det blir dags igen!

Jag har erfarenheter av att min räkfond blir besk och sur i smaken då jag kokat den ca 2 timmar. Vad gör jag för fel? Har hört om man bara ska fräsa skalen gällande räkor max 12 minuter och sedan bara sjuda vätskan?

@jas65

Hej,

En fond som du kokar 2,5-3 timmar blir ingen bra fond. Benen skall kokas upptill 8-9 timmar på svag värme efter du har rostat dem och de skall vara knäckta. Allt som man parerar som rester kan användas i fonder.

I med morötter, palsternacka, rotselleri, lök, tomater, tomat pasta, timjan vitpeppar och låt det kokas på svag värme (sjudas) så du inte får limrester från benen med i fonden .
Klarna fonden med vispadäggvita och lite köttfärs så får du en klar fond. Detta utförs när fonden är kall och du kokar upp den på nytt och reducerar den till en fume' glace . (demiglace).

Fettkaka är ett bra lock till fonden om du förvarar den i kylskåp och skall inte kastas.

Vill du ha en ljusfond så använder du inte tomat i den.

En räkfond / fiskfond/ hummerfond skall inte sjudas mer än 3 timmar.

Viktigt är att knäck eller krossa skal och ben samt att rosta allt som skall kokas för att få ut alla smakämmnena.

Mvh

Äskar fonder och höfta på med det du gillar i SJUDNINGEN av en fond det vinner fonden på

@kansjalv

Stora annonser om Bongs fonder på den här sidan för tillfället, så jag kollade in deras hemsida.
Där står bla: "De innehåller inga smakförstärkare och har en ren smak från huvudråvaran. "

Enligt innehållsdeklarationen på fonderna är huvudråvaran vatten!
Följt , i storleksordning, av vin och salt....
Det är ju inget som man behöver köpa fond för att kunna lägga till i maten precis.
Fonderna, oavsett smak, innehåller dessutom div aromämnen och maltodextrin (sötningsmedel).
Även den med enbart baskunskaper i matlagning vet att socker och salt är de bästa sätten att förhöja smak i mat.

Alltså - Bongs fonder smakar mest vatten och innehåller smakförstärkare som alla redan har i skafferiet....

Så fortsätt göra egen fond!