Tråd:
Gamla tiders recept

Inlägg

@snoops

Tack för tipset. Det ska jag göra.

@miltons7a

Försök få tag på "prinssesornas kokbok " den hade mamma född 1918. Kan finnas på antikvariat. Kolla också på loppisar eller second hand butik ,där kan man hitta kokböcker modell äldre

@solvik207

Om du vill ha "gammal" mat....Gör som jag.
Jag tog ett stort anteckningsblock och gick ner till den lokala pensionärshemmet.

Jag fick så MYCKET tipps. På vart man kan handla bra mat. Råvaror,kryddningar, inläggningar, kakor, bröd m.m. Grönsaker och egenodling gödsel m.m

Det jag lärt mig är använd "ren mat. köp en köttbit. Mal själv eller be affären mala stycka filea när du ser på.
Bönder om du har i närheten är alltid bättre än en affär.

@snoops

Jag har samma erfarenhet som jollo10.
Min morfar gav mig sin lilla köks-bilbel "Den goda maten" - utvalda recept från ICA-kurrirens provkök från 1949.
Den är fantastisk. Den har gett en många nostalgiska ögonblick av underbar "mormor mat".

@jollo10

Jag har ne kokbok från 1938, Har gjort några recept därifrån och gjort även liknade recpet fast modernare och jag kan säga ÄLDRE ÄR BÄST!

@boz1965

Skrivet av voffa3 den 7 apr 2011

Problemet med de gamla recept jag har kommit över är att allt är fyllt av ungefärliga mått nävar och häll i mjöl till smeten blir lös och släpper kanten eller hälften det ena och hälften det andra.
Det känns som att ta allt efter behag innan man vänjer sig.
Känner ni igen er?

Jo, man gick nog mycket mer "på känn" förr.

@voffa3

Problemet med de gamla recept jag har kommit över är att allt är fyllt av ungefärliga mått nävar och häll i mjöl till smeten blir lös och släpper kanten eller hälften det ena och hälften det andra.
Det känns som att ta allt efter behag innan man vänjer sig.
Känner ni igen er?

@babbs

Jag har min mammas anteckningar från hennes tid som kockbiträde från bl a Park Hotel i Linköping på 30-talet. Det finns en del bra recept i den. Det värsta är att måtten ibland inte går att översätta till dagens. Det står t ex " Man tager en halv liter god mjölk och så många ägg som behövs ..." etc. Dessutom har jag i present fått "Märta Stures hushållsbok" från mitten av 1700-talet. Den finns i nytryck och översatt till dagens mått. Där finns bland annat recept på vattensoppa!, men även någor som hetere "Koka brun-kött" dvs surstek, krusbärstårta och kräftekaka, vilka rätter jag själv har smakat och jag kan säga att det var väldigt gott alltihop. Boken eller böckerna eftersom det är ett avtryck av originalet samt en översatt del är utgivna på Nordiska museets förlag. Det är kul och intressant läsning. Många av recepten är fortfarande gångbara.

@boz1965

Här är Cajsa Wargs recept på ärtsoppa:

Man kokar salt kött, fläsk och köttkorv , varav saltet är urvattnat, även färskt kött för sig själv, om sådant är för handen, men ses noga efter vid uppkokningen att skummet borttages på bägge grytorna; emellertid rensas ifrån ärterna alla maskätna, svarta och annat smått fnask, vilka sedan tvättas och sättas på elden, i så mycket kallt vatten att det står över dem; när det är avkokat, silas den färska köttsoppan därpå eller ökas mera vatten därtill, så att de hava tillräckeligt spad; om man har färskt kött, så skrädes det, och låter man det sedan uti ärterna bliva fullkokat med smör och litet hel ingefära, och då de något kokat, ses noga efter att alla skalen tagas bort, som flyta uppå, vilket gemenligen sker när grytan kokar lyckt. Låt dem sedan koka till dess de äro mosade, då avsilas det salta köttspadet genom durkslag tillika med det feta uti ärterna, så mycket som sältan kan tåla. Skulle intet ärterna vilja väl mosa sig, så spädas de med litet kallt vatten förrän det salta spadet slås på. När de äro fullkokade och skola anrättas, så lägges det salta köttet uti samt korv eller fläsk, vilket som behagas; då man vill sila ifrån ärterna, så är ingen annan skillnad än allenast den, att de först utspädas och göras tunnare med köttsoppa, och sedan river man dem igenom durkslag. Det observeras, att till ärter brukas alltid sjövatten, ty av brunnsvatten bliva de hårda.

Från min hemsida: http://hem.passagen.se/boz

@busstina

Hej. vad kul med gammaldags mat. Är själv gammal bonnakärring så jag har gjort det mesta från grunden. specificera vad du vill ha för recept så kanske jag kan hjälpa dig.
Ha det bra

@disen

Detta receptet har jag fått från min mamma som hon i sin tur fått från sin mormor.
Kan ju passa bra nu när julen närmar sig.:p
Köttkorv till julen

@ledivo

Det här receptet är gammalt det ser du på hur mängden salt är angiven.
Jag har fått en del frågor på receptet och har därför lagt dit en förklaring vid kommentarer.
Viktigast av allt är att gurkorna är mycket goda och receptet har därför spritt sig rejält i bekantskapskretsen.
Inlagd gurka – Ej kokt lag
Och till jul kan du prova denna korv
Julkorv, mammas