Skrivet av boz1965 den 19 maj 2010
[quote]Skrivet av ericabus den 19 maj 2010
Lite svårt att söka efter recept här tycker jag då man får upp allt mellan himmel och jord som innehåller buljong om man söker efter ett recept på buljong.
Hur gör man egen buljong?
Jag har helt slutat med buljong pga 621 och jästextrakt men jag saknar soppor och att ha buljong i grytor och såser!Det måste ju gå att göra egen buljong?
Egen buljong är inte svårt alls, men man får bereda sig på ett riktigt långkok på 8-10 timmar (köttbuljong).
Det här receptet fick jag lära mig på restaurangskolan och det ger en riktigt god buljong:
2 kg kalv- och nötben
2 tsk salt
1 morot
1 mellanstor purjolök
1 liten gul lök
1 palsternacka
1 bit rotselleri
1 tsk vitpepparkorn, hela
Hugg benen i mindre bitar och skölj dem väl.
Blanchera benen och skölj dem igen.
Lägg benen i en ren gryta, tillsätt saltet och vattnet så att det täcker.
Koka upp och skumma väl.
Tillsätt grönsakerna i stora bitar samt pepparkornen.
Låt sjuda (inte koka) utan lock i 8-10 timmar. Fyll på vatten efterhand några gånger så att allt hela tiden är täckt av vätska.
Sila upp och häll på rena glasburkar.
TIPS: Skölj burkarna i Atamon upplöst i vatten först så att de är riktigt rena, så håller buljongen längre.
Man kan ha ner det mesta i ört- eller grönsaksväg i buljongen. Har du t.ex. persiljestjälkar över så bara släng ner dem i buljongen. Samma med köttslamsor och hinnor som blir över när du har putsat en köttbit eller liknande.[/quote]
TACK for receptet!! En stor kram!(Y)