Tråd:
Hjälp med brunsås

Inlägg

@grill

En brunsås som jag gör om man har bråttom och som mina barn klara av att göra.

creme fraiche och kalvfond låt koka upp medans du vispa.. Jätte lätt och god

@kuutti2

Tack snälla för alla tips och recept! Hemligheten ligger alltså i en bra fond/buljong... Här ska testas minsann... Börjar med Glitterfias recept ovanför - låter riktigt smarrigt!
TACK TACK

@glitterfia

Till brunsås, bryn smöret i kastrullen först.

En variant på brunsås
2 1/2 msk smör
2 1/2 msk vetemjöl
5 dl köttbuljong
1 dl grädde
1 1/2 msk vinbärsgelé
2-3 tsk soja
Bryn smör i en kastrull. Rör ner mjölet. Späd med kall buljong och låt koka upp under omrörning ca 3 min. Vispa ner grädde, soja och vinbärsgelé. Låt koka upp på nytt, smaka av.

@bernit

Skrivet av Carpenter den 12 jan 2009

håller med Janne G gör egen buljong
:D

Det är inga konstigheter att göra egen buljong, bra att göra i stor mängd och sedan frysa in, jag brukar använda plastpåsar för is-tärningar. Om du reducerar till kött-glace så får du mycket smak i en "istärning"

Buljongen kan du smaksätta och reda efter behag.

Fond – mörk
Fond – Ljus/buljong

@carpenter

håller med Janne G gör egen buljong
:D

@lilljeppe

Hej!
Ha grädde, kalvfond, ketchup, vinbärsgelé och lite soya och redning till önskad konsistens. Det blir en underbar sås. Mängd får du smaka dig fram.
Lycka till

@farmoringer

Smaksätt med olika kryddor plus buljongen. Beroende på vad du ska ha brunsåsen till. Jag använder ofta lite smulad salvia eller viltkrydda. Söta till den mot slutet genom att lägga i lite gele av nåt slag.

@anluk

En buljongtärning eller ännu hellre kalvfond i brukar göra den lite roligare.

@kuutti2

Jag är helt värdelös när det kommer till att lyckas med en god brunsås. Visst, att färga vitsåsen med soya går ju men den smakar inte lika underbart gott som när man vispar ur stekpannan efter köttbullarna (för den såsen kan jag!) men om jag inte har den basen att utgå ifrån - hur gör jag då? Tips och hjälp önskas, snälla!