Svärmor brynte alltid kålen i lite smör/margarin först innan hon hällde på buljongen och kokade den. Och till kålpuddingen också bryntes kålen. Jag tycker inte om kålsoppa men den blev lite mer ätbar när kålen var brynt, godare smak.
:DD kålsoppa är ju bara måste till julen o ytan sirap ingen soppa o sen kryddar jag med lagerblad o svart peppar både hel o malen för stinget supergott
Vi fick alltid kålsoppa på juldagen när jag var barn. Kokt på skinkspad var den förstås :)
Kålsoppa är en av mina favoriträtter och så här gör jag:
1 litet kålhuvud
2½ (cirka) liter skinkspad
(några extra krydd- och vitpepparkorn.)
Strimla vitkålen fint. Koka upp skinkspadet och de eventuella extra pepparkornen och lägg i kålen.
Låt koka drygt en halvtimme eller tills kålen är mjuk.
Det brukar inte behövas extra salt. Men det är ju en smaksak och om man tycker att det behövs så får man salta efter behag.
Lycka till.
Tack!
Kul att höra att det är flera än jag som förknippar kålsoppa med jul.
Den traditionella kryddningen (iaf i Skåne) är lagerblad, lök och kryddpeppar (hela korn).
Tack Boz,
kryddpeppar hade jag koll på, lagerblad har jag anat mig till, men inte lök faktiskt.
Tror jag ska ta av nån dl buljong och testa med stjärnanis och andra "juliga" kryddor. Vad tror du om det?