Tråd:
klimp!

Inlägg

@tornros

En 1/2 tsk salt
4 dl vetemjöl
vatten till en halvfast deg som klickas ner i köttsoppa eller buljong.

Mumsfilibaba.

OCH klimpvälling vilken barndomsdröm. Måste koka och bjuda barnen.

@hilmer54

Klimp till köttsoppa kokas separat
3d lbuljong
1ägg
1dl havregryn
tillsätt sedan vetemjöl till en seg smet
klicka ner m tesked i kokande buljong.
servera till soppan.

@puhbjornen

mormors klimpmjölk var en av mina favoriträtter när jag var liten. Fantasktiskt got{dance}

@bitte10

Min mamma kokade klimp i Blåbärssoppan....Mums....

@evaullabritt

Min mormor, född 1900, lagade klimp med mesmörsås och serverade stekt fläsk till. En gammal fäbodrätt tror jag.

@bernit

Jag gillar klimp i köttsoppa.
Min mor hade två olika - basic-varianten på bara ägg, mjölk och mjöl och fin-varianten som var med gräddi stället för mjölk och det var bittermandel i men den serverades i en form a'part på bordet medan basic-varianten kokades i soppan.
Gott, gottigott, gott, gott

@smoine

Här i Finland har vi en sådan efterrätt som "Fin klimp med saftsoppa", detta är jättegott, klimp i soppor är jag inte så mycket för :)

"Hemhushållningens grunder (1932) har följande recept på Fin klimp

2 msk smör
8 msk mjöl
3-4 kkp mjölk
2 tsk socker
1 ägg
6-8 bittermandlar el. 2-3 droppar (bitter)mandelolja

Smör och mjöl fräses tillsammans, mjölken påspädes och smeten får koka 10-15 min. Ägget nedvispas försiktigt jämte sockret och den rivna bittermandeln och smeten får sjuda tills den tjocknat. Smeten hälles på små serveringsfat eller skålar. Garneras när den kallnat med grovt hackad mandel (oskållad), om den serveras till saftsoppa, eller med persilja, om den serveras till buljongsoppor.

@lingonben

I mitt barndomshem serverades "Stjusspojka" vilket var klimp med stekt fläsk. Det åt man med smör och sirap. En modifierad variant på snabbpalt är blanda potatismospulver i smeten, dvs, ägg, mjölk, pot.mospulver, salt och vetemjöl till lagom kletig konsistens, klicka ner i kokande saltat vatten. Stek fläsk el bacon till. Alla barn har älskat den nödrätten!

@zudette

Ja, det är nog samma rätt - vi kallade den oxå för klimpvälling ibland, fast jag kan inte minnas att vi hade smör i!?. Jag är dock inte Luleåbo från grunden, inte ens norrbottning - bara en vanlig Skellefteå-tjej från början, men hyfsat nära och hyfsat nära matvanor, verkar det som... Palt, klimpvälling, tunnbröd (ljusugnsbröd) och surströmming - det är grejjer det! {giggle}

Skrivet av Gnurf den 4 jun 2010

Vissa likheter mellan våra svar där zudette. Å du är lulebo å jag är uppvuxen i Luleå. Kanska en typisk luleårätt förutom det tornedalska....8-|

[quote]Skrivet av zudette den 2 jun 2010
...en nödrätt hemma när jag var barn (och var ganska kräsen) var klimpmjölk! Mjölk som man kokade klimpen i och åt smaksatt med socker! ÄLSKADE denna lilla rätt. (L)

Skrivet av Gnurf den 3 feb 2010

I mina hemtrakter Tornedalen har vi någonting som, åtminstone i min familj, brukar benämnas Klimpvälling. Klimpar kokade i lättsaltad mjölk som ätes med smörklick och socker. Vansinnigt gott...åtminstone om man som barn är uppvuxen med det...:p

Tillsammans med en limpmacka med kaviar och tjocka skivor falukorv. Då är man hemma (Y)

Fast man bör då såklart helst jobba med manuell Skogshuggning ur ett rent förbränningstekniskt syfte...:o

[/quote]

@gnurf

Vissa likheter mellan våra svar där zudette. Å du är lulebo å jag är uppvuxen i Luleå. Kanska en typisk luleårätt förutom det tornedalska....8-|

Skrivet av zudette den 2 jun 2010
...en nödrätt hemma när jag var barn (och var ganska kräsen) var klimpmjölk! Mjölk som man kokade klimpen i och åt smaksatt med socker! ÄLSKADE denna lilla rätt. (L)

Skrivet av Gnurf den 3 feb 2010

I mina hemtrakter Tornedalen har vi någonting som, åtminstone i min familj, brukar benämnas Klimpvälling. Klimpar kokade i lättsaltad mjölk som ätes med smörklick och socker. Vansinnigt gott...åtminstone om man som barn är uppvuxen med det...:p

Tillsammans med en limpmacka med kaviar och tjocka skivor falukorv. Då är man hemma (Y)

Fast man bör då såklart helst jobba med manuell Skogshuggning ur ett rent förbränningstekniskt syfte...:o

@gnurf

Salt glömde jag bort. Ägget bidrar med "glansighet" på något sätt...klimpen blir mindre porös med en glansigare yta. Även i palt brukar jag knäcka ned 1-2 ägg...

Skrivet av Lena den 3 jun 2010

[quote]Skrivet av Gnurf den 3 feb 2010

Mjölk, ägg å så mjöl till lagom :D konsistens brukar jag höfta ihop...

Detta är klart godaste klimpen jag vet gör den varje gång vi har köttsoppa, de är bara att klicka ner den i soppan mmm[/quote]

@lena

Skrivet av Gnurf den 3 feb 2010

Mjölk, ägg å så mjöl till lagom :D konsistens brukar jag höfta ihop...

Detta är klart godaste klimpen jag vet gör den varje gång vi har köttsoppa, de är bara att klicka ner den i soppan mmm