Tråd:
Kockens hemligheter

Inlägg

@rajdon

Bästa krispiga kryddiga, örtiga, smöriga panering för vit stekt eller ugns halstrad fisk, som torsk tex och annat? {curl-lip}

@rajdon

Vilket är ditt bästa pizzasallad recept som behåller viss krispighet (ej för mjuk-stukning)med bästa behållna vitkols smaken och kryddning? oregano, salladskrydda, olika lök, olika peppar, brunsocker, vitlök, paprikasorter, vinägeresorter ? :) Gillar olika pizza sallad och kan äta mycket av det till rätter..och nyttigt om inte annat

@drackir

Skrivet av Kirunakocken den 5 jan 2009

Patafri eller frityrsmet:

FRITYRSMET MED MAIZENA lik tempura för fisk, skaldjur, lax, grönsaker, lök:
1 dl maizenamjöl
2 dl vetemjöl
cirka 1 dl iskallt vatten (helst mineralvatten)

kan bara skriva om det jag har testat än så länge...
jag fick använda 2 dl vatten när jag gjorde smeten annars blev den inte doppbar så att säga sen ett annat problem är att degen inte blir gyllenbrun fören efter en rätt lång tid och då är degen knaperstekt så att säga... ska testa den med ägg senare i veckan

@gnutten1

Det var någon här som frågade efter salsa.

Mitt tips är att testa ica´s ananas & chili salsa.

Jag har den upplagd på min blogg Smaklöken

http://smakloken.dinstudio.se/news_1.html

Helt underbar god och inte så sötsliskig som den köpta kan vara.

@gnutten1

Skrivet av Glitterfia den 19 feb 2009

[quote]Skrivet av LaJefa den 19 feb 2009

[quote]Skrivet av Glitterfia den 16 feb 2009

Nu var det längesedan det var någon aktivitet här

Jag har en fråga
Hur gör man en sådan riktigt god pepparsås som serveras till ex oxfilé på restauranger.

Tack på förhand

Vilken pepparsås är du ute efter...grön-, röd- eller mixad pepparsås? Vad ska det serveras till?[/quote]

Ska jag vara ärlig vet jag inte riktigt vad jag söker annat än att det inte ska vara en ren grönpepparsås. När jag äter ex oxfilé på restaurang brukar jag ta pepparsås och det är alltid så gott. Vet inte hur de gör den på resturanger.
Jag ska ha den till en blodig biff/oxfilé vattnas i munnen bara av att tänka på det * fniss*

Tar tacksamt emot fler tips på hur man gör en riktigt god pepparsås från grunden.

dePauls tips ska provas och när det är gjort kommer utlåtandet :D[/quote]

När jag gör pepparsås brukar jag krossa svartpeppar, grönpeppar och rosépeppar i mortel eller mixer.

Steker på peppar och schalottenlök och flamberar av det hela med lite konjak.

Späd på med grädde, kalvfond och 1 msk tomatpure.

Koka upp i 10 min. red såsen, smaka av med salt & dijonsenap!

Lycka till med såsen

@hilmer54

Enkelt o gott bröd i stället för annat fika underbart m en bit ost.

10 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 msk malen pommeransskal
1 dl solroskärnor
1 dl linfrö (hela)
1 dl russin
1½ dl hela hasselnötskärnor
1½ dl sirap
10 dl filmjölk

Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt fil & sirap.
Häll i 2 st avlånga brödformar.
Ugn 175grader.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter.
Låt kallna inlindad i bakduk.
Solrosfröna kan bli gröna=normalt.
LYCKA TILL

@jollo10

Jag undrar ifall n¨ någon har ett bra recept på ett gott och relativt nyttigt bröd, för när jag bakar börd blir det alldeles grått och degigt i mitten trots lång tid i ugnen! HJÄLP MIG!"

@ekorrmamman

Skrivet av Kirunakocken den 6 jan 2009

Hej igen Amika.
Bönor, ärtor och torkade linser bör alltid blötläggas ett dygn i kallt vaten, sedan är det bara att sjuda dem försiktigt tills de blir lagom mjuka, linser kokar mycket fortare än bönor, men det är bara att smaka av hela tiden. Späd med grönsaksbuljong allt eftersom så att det inte kokar torrt heller. Hoppas det tipset hjälper.

Nej, linser bör INTE blötläggas i ett dygn! Röda linser behöver bara sköljas ordentligt innan kokning. Gröna kan blötläggas om man önskar, men absolut inte så länge som ett dygn utan snarare en halvtimme...

@ekorrmamman

Skrivet av Kirunakocken den 6 jan 2009

Hej igen Amika.
Bönor, ärtor och torkade linser bör alltid blötläggas ett dygn i kallt vaten, sedan är det bara att sjuda dem försiktigt tills de blir lagom mjuka, linser kokar mycket fortare än bönor, men det är bara att smaka av hela tiden. Späd med grönsaksbuljong allt eftersom så att det inte kokar torrt heller. Hoppas det tipset hjälper.

@lajefa

Jag rekommenderar denna ärtsoppan, går naturligtvis att göra med endast gula ärtor.
Tinas grön-gula ärtsoppa

@the_mama97mia

Jag undrar om någon vet varför man ska ha salt i blötläggningsvatten till gula ärtor? Jag blev så sugen på att koka egen ärtsoppa och har nu kollat olika recept, tänker göra en utan fläsk men med morötter och lök i. I en del recept står att ärtorna ska blötläggas i vatten med salt. Gör det verkligen ngn nytta? Har läst/hört att det ska bli mindre gasbildning på så sätt....
Men hur sjutton fungerar det i så fall rent kemiskt....

@depaul

Skrivet av MsChilly den 24 feb 2009

tinar den snabbt?

Beror på mängden. Om du delar upp den i små engångs-plastmuggar så går det ganska fort.

Dessa muggar går att doppa i ljummet vatten för att påskynda processen.

~Paul~