Tinas grön-gula ärtsoppa

Hade både gröna och gula ärter hemma så resultatet blev en jättegod ärtsoppa. Den blev så smarrig, att det blev inga pannkakor till efterrätt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g gröna ärter
  • 500 g gula ärter
  • 3 l vatten
  • 3 gula lökar
  • 1 morot
  • 300-450 g bacontärningar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk timjan
  • 2 msk örtsalt
  • 1 köttbuljongtärning
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 tsk mald svartpeppar
  • Eventuellt en bit fläsklägg
  • 12 wienerkorvar

Gör så här

  1. Hacka lökarna och skala moroten.
  2. Skölj ärterna och lägg dem i blöt 12-18 timmar (ca dubbel mängd vatten som ärtor), med en hackad lök, 1 msk timjan och lite salt.
  3. Tillsätt resterande lök, en morot delad i två bitar, buljongtärningar, salt, peppar, vitlöksklyfta (hel) och eventuellt fläsklägg. Koka upp och skumma av. Tillsätt bacontärningarna, låt småkoka i 1 ½ -2 timmar. När ärterna känns mjuka och soppan har tjocknat till något är den färdig. Smaka av med resterande timjan och eventuellt lite mer salt och peppar.
  4. Lägg i wienerkorvarna och låt stå och dra på mycket svag värme ca 15 minuter.
  5. Servera gärna med knäckebröd, smör och ost.
  6. Efterätten är ju självklart pannkakor...om man orkar äta mer vill säga!!!

Kommentarer

Detta måste jag testa på min son....han har fått för sig att ärtsoppa är äckligt. Men jag brukar lura i honom olika varianter av den klassiska rätten och han får inte veta vad middagen heter förren efteråt
Detta ser gått ut , att du hittar svenska ärtor i Spanien är ju roligt

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…