Tråd:
Lök och grönsaker

Inlägg

@jas65

Jag drar upp tråden igen.

@gimmiahug

Anders, gå och käka på Ankara ovanför Åhlens på triangeln. Där lär du få inspiration (varje gång jag varit där lagar jag deras grönsaksrätter i veckor!), det är en Turkisk buffé där halva utbudet är kalla grönsaksröror, sallader, inläggningar och resten varma grönsaksrätter, kött, kyckling och en massa annat göttigt. 59 pix för lunch och 79 för middag; själva restaurangen är inte det vackraste men maten är superb. Helt fullpackat av turkiska familjer på helgkvällarna vilket måste vara ett bra betyg, och som sagt en riktigt bra inspirationskälla!

@hansdotter

När jag nu är i farten delar jag gärna med mig av denna rätt också. Supergott att äta till köttet eller till buffén. Eller som pålägg med råa grönsaker ovanpå.
Aubergineröra

@hansdotter

Hej!
Jag brukar göra denna persiljesalld som kallas taboulle.
Arabisk persiljesallad

@dintan

Var är alla våra medlemmar med utländsk härkomst? För det måste ju finnas många här.

Vad gör Ni med alla grönsaker?

Lär oss!

@mistys

Tror det finns en rätt som heter Tabboule eller något liknande. Mängder av bladpersilja ska det vara iallafall . En del ugnsbakar också hel lök och fyller med diverse annat gott. Då går det ju åt en del.

Jag har fått för mig att våra nysvenskar använder grönsaker mer i huvudrätten än vad vi gör.Mer varma grönsaker. Vi ser det ju mer som ett tillbehör.

@gnurf

Majbaggen: Ja den frysta paprikan kör jag till grytor och soppor. Köper flera kilo och tärnar upp med stoora Kniven så det bara sprutar om det, tricolore i påsar (platt) in i frysen. Bara bryta i det så lossnar det man vill ha. Vissa tjatar om att man måste förvälla...men det gör inte jag...{pirate}

@roskerstin

Vi bor ju lite utanför Stockholm i Skärholmen där vi har många nysvenskar och de är ju fantastiskt duktiga på att använda grönsaker. Vi har oxå ett fantastiskt torg med försäljning av grönsaker och frukt och folk åker långväga hit för att handla för att det är så billigt. Man nästan skäms när man står där med sina tomater, gurka och sallad, för det mesta så blir det bara det. Men jag har frågat några och många gör ju någon typ av ratatouille där ingår ju mycket lök, vitlök, paprika, äggplanta , zucchini, squash och sedan kan man ju höfta på jasen65 med örter och kryddor som man gillar. Har provat ett par gånger och det blir jättegott. Sedan köper de mängder framför allt av persilja och de verkar använda den i all matlagning men även till pesto och blanda med basilika.

@majbaggen

Skrivet av Gnurf den 10 mar 2010

Jag använder väldigt mycket löksorter, paprika, rotfrukter, kålsorter. Fast det är inga konstigheter, det blir som pålägg på mackorna och i grytor, soppor, wokar, pajer, gratänger, omeletter, ugnsrostade, i matbröd, finhackat i kalla yoghurtsåser osv osv. Rotfrukter tex smakar ju så olika beroende på om man tex kokar palsternacka i en soppa, ugnsrostarden som tillbehör till kött/fisk/fågel eller juliennestrimlar i en wok.

Däremot blir det mer sporadiskt av tex paprika eftersom priset varierar så kraftigt här uppe där jag bor...från 15kr/kg till 69kr/kg. Vanligtvis köper jag när det är billigt och strimlar upp å så in i frysen.

Mitt synsätt på dessa vegetabilier är helt enkelt att det är högkvalitativ näring med vitaminer och antioxidanter i mängd. Hellre the real thing så kan man strunta i allt skräp som hälsokostindustrin vill att vi ska stoppa i oss nuförtiden. Bara för att vara på den säkra sidan.

Lägg ner Hälsokostindustrin och Matindustrin {jump}

Såg ditt inlägg om att strimla och frysa in paprika. Funkar det bra? Då blir det väl till grytor o dyl, eftersom jag misstänker det blir ganska sladdrigt när det har varit fryst? Nyfiken!

@the_mama97mia

Vi hade en annan tråd här ang inläggning av grönsaker, på nysvensk-hyllan i affären står ofta stora glasburkar med konserverade paprikor, lök, m.m. Ser urgott ut.

@jas65

Pannbiff, Biffstek, Köttfärssås, osv men inte går det åt flera kilo av den. Annars så älka jag lök men inte kilo vis av den. Då blir ju pruttskruven röd och svullen.

@gnurf

Men de som står där på torget och säljer har kanske lite tips!??

Vad brukar du använda lök osv till då Anders!??

Vad jag menade med "inga konstigheter" är bara att jag (än så länge) inte är så mycket för att tillverka olika typer av "röror", dvs mosade bönor, linser, paprikor etc.