Tråd:
Ofrivilligt odlade ätbara växter

Inlägg

@eery

Skrivet av Skogis59 den 8 maj 2009

Sökte på "ogräspaj" men fick ingen träff.. Var finns den?

Här är ett av dom.

2336371

ska finnas ett till

@russinet-korinten

Skrivet av Eery den 18 mar 2009

är det nån som vet vad brödet med kirskål heter?

andra ogräs man kan göra nått av? grodblad? maskrosor?

Jag såg på ett tvprogram för länge sedan, danskt tror jag. Man kan lägga maskrosblommor i flytande honung.
Man kan också göra pesto av maskrosblad.
Jag tror hon gjorde te på stjälkarna men det kanske inte går.
Alla dessa tips har jag inte testat.
Hadebra!(H)

@gingerspice

Kom att tänka på ruccolan som barnen sådde i rabatten utanför köksdörren för 2 år sedan... Förra året hade den spridit ut sig till 3 jättestora buskar! Vi hade ruccolasallad hela sommaren! :p

@gingerspice

Minns att vi som barn drack te gjort på granbarr. Gärna med lite honung i. Bra när man är förkyld, sa mamma! :)
På försomrarna plockade vi bla späda nässelblad, maskrosblad, ringblommor och björklöv. Av björklöven kokade mamma också te. Bra för reumatiker och som en reningskur för kroppen efter en lång vinter.
Senare på somrarna plockade vi hallon- och vinbärsblad samt blåbärsris. Det torkade vi på låg värme i ugnen och kokade senare te på. Hallonbladste blev jag också rekommenderad av min barnmorska att dricka när jag var gravid. Det stärker livmodern! :)
Jag är även som vuxen en riktig te-drickare. Finns väl runt 20-30 tesorter i te-skåpet hemma hos oss. :p

@boz1965

Vild pesto

1 liter blandade färska blad av tex kirskål, vitplister (sockernälla på skånska) och nässla eller andra ätbara "ogräs"
2 stora vitlöksklyftor
100g malda valnötskärnor/pinjenötter
1/2-1dl olivolja
1-2 dl riven parmesanost

Förväll de färska bladen o lägg dem i en matberedare.
Pressa i vitlöken tillsätt nötterna o kör allt samtidigt som du droppar i olja.
Rör ner osten.
Konsistensen ska bli ganska tjock.

@boz1965

Förresten... Klaga inte på kirskålen - ät den istället, det gjorde man förr-i-tiden.

@boz1965

Maskrosblad är perfekt i en sallad. Smakar ungefär som ruccola.

@skogis59

Sökte på "ogräspaj" men fick ingen träff.. Var finns den?

@skogis59

Ska ut o skörda nällor i morrn tänkte jag. Idag blev det annat käk. Ska nog göra tortellini m. nällesås då! Här har nässlorna blivit rätt stora men jag tar dem ändå. De står på en gödselhög borta på en åkerkant som jag dessutom ska så med Squash o mangold, om vartannat, så får det växa som det vill. Finfint att bo på vischan:D

Btw: jag kan tipsa om smörfräst, hackad, våtarv.. Jättegott!

@gnurf

Du har nog inte många nyktra dagar i veckan Mia...:D (Y)

Skrivet av mama97mia den 8 maj 2009

Glöm inte att det går att göra vin på maskrosblommorna....

@the_mama97mia

Glöm inte att det går att göra vin på maskrosblommorna....

@anluk

Gnurf: Jag sällar mig gärna till din lilla Barbeque. Hatar alla dessa jäkla ogräs och där ibland kirskålen som är värst av de alla som tar över mitt land här hemma. Hinner rensa, resa mig upp och direkt när jag vänt ryggen till så hoppar de jäklarna upp ur jorden igen. GRRRR