Jag rekommendera verkligen en mjölig sorts potatis framför allt. Sen är det svårt att få en potatisgratäng ovattnig om man inte använder sig av "fetare" sorters vätska. Jag har provat med att mixa grädde och mjölk, använt mellangrädde..... och vanlig grädde och då helt plötsligt blir det aldrig vattningt.
De vattniga gratängerna verkar ändå sätta sej efter ett tag men det hjälper ju inte när man är hungrig och just ska äta.
Mitt tips är alltså - använd riktig grädde, mjölig potatis och ät det inte för ofta. : ) Det blir dessutom godare då, om man inte äter det för ofta. Vi äter det ibland på fredagskvällarna just för att vi tycker det är så sabla gott.
Skivad potatis
3-4 klyftor vitlök som pressas mellan två lager potatis. Samtidigt saltas och svartpeppras det.
Häll grädde över potatisen tills det täcker nätt och jämt.
In i ugnen ca 35-40 minuter.