Tråd:
potatisgratäng

Inlägg

@aspholme

Har ni provat göra gratängen med kokbar Bearnaisesås, Fantastiskt god och krämig.

@glitterfia

Skrivet av Sandkorn den 17 apr 2008

Då förstår jag även varför min klyftpttis kan vara vattnig ibland......hm

Jag kokar mina klyftor i ca 5 minuter och låter de ånga av lite innan jag häller dem i ugnsplåten med olja och kryddor.

@evamarie75

Ett tips till en god gratäng är att värma ihop grädde, creme fresh och kelda ostsås och hälla över potatisen. Blir otroligt krämigt och gott. Recept på denna gratäng finns i mina recept!

@seabjrpn

Skrivet av glaca den 16 apr 2008

Jag rekommendera verkligen en mjölig sorts potatis framför allt. Sen är det svårt att få en potatisgratäng ovattnig om man inte använder sig av "fetare" sorters vätska. Jag har provat med att mixa grädde och mjölk, använt mellangrädde..... och vanlig grädde och då helt plötsligt blir det aldrig vattningt.

De vattniga gratängerna verkar ändå sätta sej efter ett tag men det hjälper ju inte när man är hungrig och just ska äta.

Mitt tips är alltså - använd riktig grädde, mjölig potatis och ät det inte för ofta. : ) Det blir dessutom godare då, om man inte äter det för ofta. Vi äter det ibland på fredagskvällarna just för att vi tycker det är så sabla gott.

Skivad potatis
3-4 klyftor vitlök som pressas mellan två lager potatis. Samtidigt saltas och svartpeppras det.
Häll grädde över potatisen tills det täcker nätt och jämt.
In i ugnen ca 35-40 minuter.

@prima

Jag rekommendera verkligen en mjölig sorts potatis framför allt. Sen är det svårt att få en potatisgratäng ovattnig om man inte använder sig av "fetare" sorters vätska. Jag har provat med att mixa grädde och mjölk, använt mellangrädde..... och vanlig grädde och då helt plötsligt blir det aldrig vattningt.

De vattniga gratängerna verkar ändå sätta sej efter ett tag men det hjälper ju inte när man är hungrig och just ska äta.

Mitt tips är alltså - använd riktig grädde, mjölig potatis och ät det inte för ofta. : ) Det blir dessutom godare då, om man inte äter det för ofta. Vi äter det ibland på fredagskvällarna just för att vi tycker det är så sabla gott.

Skivad potatis
3-4 klyftor vitlök som pressas mellan två lager potatis. Samtidigt saltas och svartpeppras det.
Häll grädde över potatisen tills det täcker nätt och jämt.
In i ugnen ca 35-40 minuter.

@monac

Skrivet av Aron den 13 apr 2008

Det är som man säger ovan. Skiva potatisen men lägg den absolut inte i blöt igen för då försvinner stärkelsen och resultatet blir en vattnig eller grötig gratäng.
Skiva den och ha de andra ingredienserna färdiga så att du snabbt kan varva gratängen.
Du kan också koka skivorna i mjölk och grädde. Sedan in i ugnen.
Gör du så här är det svårt att misslyckas. (Y)(Y)
Aron

Håller med Aron...koka skivorna,och bred ut den i formen. tycker oxå att det kan vara lite lotteri att göra gratäng beroende på potatis sort.:o:
gratäng på bara grädde är INTE nödvändigt...varva lite ost in i,gratängen det binder ju också:)

@marwis

Du kanske använde en fast potatissort? Jag rekommenderar en mjölig potatis till gratäng,de fasta sorterna blir definitivt inte bra i gratäng.

@bernit

Skrivet av farmoringer den 13 apr 2008

Eller så kokar du potatisen lite innan i både grädde och mjölk. Det ska precis täcka potaisen. Sen in i ugnen..

Om du förkokar potatisen i grädden (gräddmjölken) innan kan du kontrollera vätskemängden.

/BÅ :p

@glitterfia

Skrivet av farmoringer den 13 apr 2008

Eller så kokar du potatisen lite innan i både grädde och mjölk. Det ska precis täcka potaisen. Sen in i ugnen..

När jag gör så använder jag hälften grädde och hälften mjölk, kokar den nästan klar på svag värme med valda kryddor. Det blir så krämigt och gott.. (L).

@aron

Det är som man säger ovan. Skiva potatisen men lägg den absolut inte i blöt igen för då försvinner stärkelsen och resultatet blir en vattnig eller grötig gratäng.
Skiva den och ha de andra ingredienserna färdiga så att du snabbt kan varva gratängen.
Du kan också koka skivorna i mjölk och grädde. Sedan in i ugnen.
Gör du så här är det svårt att misslyckas. (Y)(Y)
Aron

@mrsc

Lycka till :D

@mrsc

Prova den här nästa gång:
Potatisgratäng den lättaste
...svår att misslyckas med ;-)