Tråd:
Rotfrukter

Inlägg

@glitterfia

Jag gör som mam97mia med klyftpotatis
Blandar (masserar) med olja och kryddor i plastpåse och lägger på bakplåtspapper
(efter att hon berättat om det i en annan tråd tidigare :D) Det sättet kräver väldigt lite olja.

Gör jag däremot tunna skivor försteker jag dem så de får lite färg, sen ner i långpannan.

Ett fel som jag tror att man ofta gör är att man försöker vända runt dem för tidigt.

@klingan

Skrivet av Binge56 den 21 jan 2009

Klingan!
Jag antar att du skär för tunna skivor. Suger sig fast i plåten, ja t om i bakplåtspapper.
Prova strimla, klyfta, eller rundskär. Potatisen kan innehålla för mkt stärkelse. Blötlägg potatien i ½-1 timme innan de skall blandas med restarnde. Var generös med olja.
Sänk ungsvärmen till 175°C, beräkna 30-40 minuter rostningstid. Vill du piffa till det extra så släng in lite vindruvsklasar, physallis, klyftad sharon och /eller någon annan frukt.

Jag brukar göra en hel middag: Kycklingben, rotsaker, potatis och lök samt div frukter på slutet.
Sätter hela braspanna på bordet så får var och en ta vad den vill ha. Ett gott bröd och en sallad.

Det kan mycket väl vara så att det är för tunna skivor. Brukar oftast gå snabbare då. Gjorde typ alltid klyftor innan och det kan nog stämma att de inte fastnade lika ofta. Får helt enkelt ha lite tålamod! :p

@ledivo

Viktväktarna har ett vad man skulle kunna kalla teflon-papper, som har två helt perfekta egenskaper.
Potatisen fastnar inte.
Du kan använda det flera gånger - Går utmärkt diska.

@thomasp

Det finns ett "bakplåtspapper" gjort av silikon som funkar bra//Thomas

@klingan

Tack för alla bra tips! Har dock provat teflonpanna och det är lika illa... Men jag ska testa att koka eller steka dem lite innan. Stekpåse låter ju som en väldigt bra idé. Som sagt Tack för tipsen!

@pedalen1965

En stekpåse är en genomskinlig påse i vilken man kan steka grönsaker, kött, fisk, kyckling osv. Man lägger det man vill steka i ugnen och sluter till med ett medföljande clips. Finns i mataffären.

@linlock

Vad är en stekpåse? :o

@tillberga

jag använder stekpåse tillmina grönsakaer

ingen disk och inget som sitter fast

@hanstom

alternativet är att bryna till dom i stekpannan i olja+smör innan färdigbakning i ugnen,
då får dom färg o godare smak.

@hanstom

om man blancerar(kokar upp)rotfrukterna innan går det bättre+att de blir färdiga fortare i ugnen.ställ på en gryta vatten med lite salt o ha i rotfrukterna i kokbarhetsordning så är de sedan färdiga
sammtidigt vid ugnsbakningen.
ett prövat förslag

@monac

p.s. pröva oxå den här...med risk för at bli himla tjatig så lägger jag in den igen.

Rostad rotfrukts soppa med basilikaolja

@monac

använder teflon långpanna:D funkar jätte bra och spar mycket diskjobb samt att man inte behöver använda en½ liter olja till sina rotfrukter. Pröva rosta dem med valnötsolja!!! mums(Y)