Tråd:
Snälla, snälla hjälp mig med köttet!!!

Inlägg

@boz1965

Skrivet av Klinta den 19 feb 2010

Hej!
Välj ett kött som ör mörkt istllet för de vackra röda bitarna, om det är mörkare är det för det mesta mer välhängt. Låt köttet ligga framme så det blir rumstempererat, så går det lättare att steka.
Lycka till:)

Kan hålla med där. Ett fint hängmörat kött som har fått ta sin tid att bli mört är värt varenda krona i merkostnad. Det där snabbmörade köttet man hittar i kyldisken på ICA spelar inte ens i samma division. Har ni en saluhall hos er så gå in där och tala med slaktaren så lovar jag att du kommer att lyckas med köttet. Han kan ge dig råd om hur du ska behandla just den styckbit du köper av honom. Och eftersom du inte äter kött så ofta kan det kanske vara värt några kronor extra för att få ett högkvalitativt kött för "högtidsstunden" vid matbordet.

@pierreb

Köp en bit Kalvstek tex. (bra kilopris dessutom) som tidigare påpekat köp en köttermometer titta i en kokbok för ovan nämt kött vilka/en temp som är lämplig beroende på hur du/ni vill ha köttet.

@klinta

Hej!
Välj ett kött som ör mörkt istllet för de vackra röda bitarna, om det är mörkare är det för det mesta mer välhängt. Låt köttet ligga framme så det blir rumstempererat, så går det lättare att steka.
Lycka till:)

@the_mama97mia

Viltbiff á la sambal

Detta har jag gjort på både nötkött och viltkött, fördelen med detta är att även t ex utskuren biff blir toppenmört. Och såsen är värd att mörda för snudd på....

@richard11

(Y)Jag har arbetat som yrkeskock i över20 år och det är som tidigare inlägg skriver clasen
är A och O på köttet.Det går inte att vara snål om man ska få ett bra resultat. Jag tycker det låter som du är ute närmast efter en göd kött bit. Då är det naturligtvis biff entrecote oxfile möjligen innanlår
vad gäller oxe och kalv kött. Det är alltid trevligt med en marinad varm panna och låt det gärna steka klart i ugnen inget lock eller så. sen känner du på köttet ju mjukare det är desto mindre stekt är det
när det är rosa är det ungefär som ett packet smör i rummstempratur i15 minuter det är det bästa stek nivån.Vill Du ha köttet genomstekt ja då är det hårt som en bok att trycka på då är det helt torrt och grått inne i köttet.Marinad gör ju också köttet mörare så det är en fördel. Jag hopas det var lite hjälp på vägen . Lycka till!

@fruast

Måste du just ha stekt kött från stekpannan. Laga en större bit på låg värme i ugnen, med termometer. Det brukar bli bättre!

@amika

Man kan även steka det först så det får en fin stekyta, för att sen hälla på buljong och koka köttet i en timme... Då är det inte alls hårt. Eller varför inte gnida in köttet med mosad kiwi, låt ligga 10 minuter, torka sen av köttet och krydda som du vill ha det. Sen steka det. Men låt det inte ligga i mer än 10 minuter. Då blir det färs! :)

Mvh

Jonna

@gnurf

Ja...bra Anders (Y) inte packa stekpannan full...:)

@matanders

Som sagt het panna inte för mycket kött åt gången då blir det kokt grått o dassigt sen inte steka för länge. Hoppas det går bättre nu :)

@gnurf

Välhängd ryggbiff, utskuren biff eller oxfilé och entrecote är väl de säkraste korten. Insprängt fett i entrecoten är att föredra (sk marmorering). Rumstempererat kött, stek i smör, se till att pannan är ordentligt het, håll inte på å plocka alltför mycket med köttet utan låt det ligga pall. Jag brukar peppra och köra på ev övriga kryddor (tex torkade mortlade örtkryddor) medans köttet rumstempereras...men saltet brukar jag köra på mot slutet. Men det finns olika teorier kring detta oxå...:)

@boz1965

Skrivet av Marksten den 19 feb 2010

Skaffa en digital termometer. Stick in den i´mitten av köttet och du kan inte misslyckas

Det räcker alltså att bara sticka in termometern i köttet så fixar sig resten själv? :D

@marksten

Skaffa en digital termometer. Stick in den i´mitten av köttet och du kan inte misslyckas