Tråd:
Varför sällan vikt i receptmängder?

Inlägg

@maxxess

Googlade på deg, varför brödet blir hårt (annan tråd).. Hamnade på en sida till som sade: väg mjölet
http://www.icakuriren.se/Documents/Tester/mjol.pdf

Om man skall tro ICA Kuriren så är uttorkning ett större hot än fukt?

@maxxess

EDIT: durumvetemjöl innehåller mer vatten, på påsen anges vikten till 65g/dl jfr 60g för många andra mjölsorter. Om tillverkaren anger noggranhet på så lite som 5 g så litar jag nog på viktmått för mjöl.

Självklart är både bakning och matlagning något som går på känsla i slutändan, men jag gillar vikt för det går snabbt att få ihop grunden när man bakar utan en massa mätande med olika mått, sedan kan man dutta när maskinen arbetar.

Det är enklare att hälla i 20-21 g brödsirap i degspadet än att mäta och kladda med matskedsmått där sirapen aldrig rinner ur ordentligt.

Det enklare om det står 1,2 kg potatis istf 10-12 potatisar när man gör gratäng.

Viktreglen är inte universell och passar inte överallt men det vore som sagt trevligt med fler viktmått :)

Jag testade förresten mitt rostfria 1-litersmått (som jag ofta mätt mjöl i), och det gick i ca 1080g kallt vatten upp till literstrecket. Vatten väger vid rumstemp (20C) 0,998 kg/l och vid 4C 0,99997 kg.

GP testade en del mått, och en del slår fel 0.5 dl/l vilket ändå är mindre än mitt litermått. http://www.gp.se/konsument/tester/1.21076-matt-07

@ernst76

Skrivet av Bumbis den 19 apr 2010

Viktangivelser är jättebra när man bakar men i matlagning kan man lite göra som man vill.

Om man gör "lite som man vill" när man lagar mat och det inte blir bra så ska man inte klaga på receptet!?

@ernst76

Skrivet av Bumbis den 19 apr 2010

Vadå fukt. När man köper 2 kg mjöl så är det ju det. Jag har kollat med 2 oöppnade paket. Och skulle det vara fukt i skulle det väl mögla eller stelna och då skulle ingen köpa det igen......Viktangivelser är jättebra när man bakar men i matlagning kan man lite göra som man vill.

Mjöl innehåller vatten!

@bumbis

Vadå fukt. När man köper 2 kg mjöl så är det ju det. Jag har kollat med 2 oöppnade paket. Och skulle det vara fukt i skulle det väl mögla eller stelna och då skulle ingen köpa det igen......Viktangivelser är jättebra när man bakar men i matlagning kan man lite göra som man vill.

@frucaos

Jag kan också sakna viktangivelser i bakrecept, men i matrecept tycker jag inte att det är lika noga. Där handlar det ju en hel del om smak och behag - 5 vitlöksklyftor - tycker man mycket om vitlök tar man stora klyftor, är man försiktig tar man små ... Men för nybörjaren kan det ju vara trevligt att veta lite mer exakt! Så för all del - skriv gärna vikt när det inte ger för stora besvär.

@boz1965

Skrivet av maxxess den 17 apr 2010

Johan, som konditor, har annat mjöl i påsen, som du väl läste i länken? :-) Japp jag tror att fukt och avvikelser i vikt på mjöl i moderna hushåll är en skröna. Om någon motbevisar kommer jag ödmjukast att krypa till mattan.

Höll på att glömma originalbudskapet: väg ingredinserna (och skriv vikt i recepten).

Ja, var och en blir ju salig på sin tro... ;)

@maxxess

Skrivet av Misty09 den 17 apr 2010

huset har vi nog fukt i garderoben för kläderna har börjat krympa på sistone :D

Den fukten... alltid kommer den till våren?! ;-)

@maxxess

Skrivet av boz1965 den 17 apr 2010

[quote]Skrivet av maxxess den 17 apr 2010

Det där tror jag är en skröna...

Okej, då tror alltså t.o.m. Johan Sörberg, välrenommerad kändiskonditor på skrönor, han också? ;) Han har nämligen sagt precis samma sak i TV. :)[/quote]

Johan, som konditor, har annat mjöl i påsen, som du väl läste i länken? :-) Japp jag tror att fukt och avvikelser i vikt på mjöl i moderna hushåll är en skröna. Om någon motbevisar kommer jag ödmjukast att krypa till mattan.

Höll på att glömma originalbudskapet: väg ingredinserna (och skriv vikt i recepten). [/quote][/quote]

@maxxess

*bugg^*

@maxxess

*bugg^*

@mistys

Jag brukar väga mjöl när jag bakar bullar och det stämmer bra för mig, så fukt i mjöl i moderna kök tror jag sisådär på ! Men här i huset har vi nog fukt i garderoben för kläderna har börjat krympa på sistone :D