EDIT: durumvetemjöl innehåller mer vatten, på påsen anges vikten till 65g/dl jfr 60g för många andra mjölsorter. Om tillverkaren anger noggranhet på så lite som 5 g så litar jag nog på viktmått för mjöl.
Självklart är både bakning och matlagning något som går på känsla i slutändan, men jag gillar vikt för det går snabbt att få ihop grunden när man bakar utan en massa mätande med olika mått, sedan kan man dutta när maskinen arbetar.
Det är enklare att hälla i 20-21 g brödsirap i degspadet än att mäta och kladda med matskedsmått där sirapen aldrig rinner ur ordentligt.
Det enklare om det står 1,2 kg potatis istf 10-12 potatisar när man gör gratäng.
Viktreglen är inte universell och passar inte överallt men det vore som sagt trevligt med fler viktmått :)
Jag testade förresten mitt rostfria 1-litersmått (som jag ofta mätt mjöl i), och det gick i ca 1080g kallt vatten upp till literstrecket. Vatten väger vid rumstemp (20C) 0,998 kg/l och vid 4C 0,99997 kg.
GP testade en del mått, och en del slår fel 0.5 dl/l vilket ändå är mindre än mitt litermått. http://www.gp.se/konsument/tester/1.21076-matt-07