Äppelcidervinäger på rivna äpplen

God egen Äppelcidervinäger att göra. ca 2½ kg ger ca 1½ kg riven äppelmassa

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2½ kg äpplen med skal - eko eller obesprutade
  • Vatten
  • Glasburk/ stor med lock
  • Glasflaskor med kork/kapsyl/lock

Gör så här

  1. Finriv äpplen och fyll dem på en stor glasburk.
  2. Stampa dem lätt med knytnäven så att vätska bildas.
  3. Fyll på med vatten, så lite som möjligt,
  4. men tillräckligt så att de rivna äpplena täcks.
  5. Burken ska gärna vara full.
  6. Täck med ett tunt tygstycke och sätt gummiband
  7. eller snöre runt öppningen.
  8. Luften ska ha tillträde men inte damm och flugor.
  9. Låt krukan stå varmt, i köket till exempel.
  10. Rör i burken en gång i veckan när jäsningen börjat.
  11. Efter 3-4 veckor silas innehållet.
  12. Det rivna läggs i komposten och vätskan hälls tillbaka.
  13. Nu kan burken stå varmt eller kallt. Jag hade mina vid elementet i köket.
  14. Ättiksbildningen går snabbare av värme.
  15. Rör då och då i burken så att den geléaktiga massan som bildats av
  16. ättiksyrebakterierna blandas ner i vätskan, annars hindrar den syret
  17. att komma till.
  18. När vätskan klarnar och förlorar spritdoften har ättiksyra bildats.
  19. Lägg då på ett lock, för ättiksyra är flyktig.
  20. Tappa upp en flaska i taget, för nu kan du börja använda din vinäger.
  21. Den har obegränsad hållbarhet och får sin fulla arom först efter några månader.
  22. Den geléaktiga hinnan – ättiksmodern – lägger du i en glasburk
  23. med lite ättika och sparar till nästa gång du ska göra vinäger.
  24. Den är en fin startkultur som gör att processen sätter igång snabbt,
  25. men det går fint även utan den.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…