Äppelkaka med maräng – Habos almás

Ungersk äppelkaka.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Botten:
  • 2 äggulor
  • 1½ dl socker
  • 1.75 dl vetemjöl
  • 75 g smör eller margarin
  • 0,75 dl vatten
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk riven citronskal
  • 1 tsk bakpulver
  • Fyllning:
  • 1 kg äpple
  • 2 msk kanel
  • 4 msk strösocker
  • Maräng:
  • 3 äggvitor
  • 1.25 dl socker
  • 1 dl valnötter, skalade, hackade

Gör så här

  1. Skala av och riv äpplen. Blanda det med socker och kanel.
  2. Hetta upp äppleblandningen tills allt vatten har försvunnit, låt koka i några minuter tills äppelrivet är mjukt. Låt blandningen kallna.
  3. Smält smöret, häll i vattnet och låt den svalna.
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver.
  5. Dela äggen. Vispa äggulor pösigt med socker och vaniljsocker (med elvisp). Tillsätt citronskal, smör, vatten och vetemjölblandningen, blanda allt till en jämn smet. Häll smeten i formen (ca 24 cm i diameter).
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 25-30 minuter.
  7. Vispa äggvitorna först någon minut på låg hastighet med lite av sockret. Öka hastigheten och tillsätt sockret lite i taget. Vispa till ett styvt skum.
  8. Sänk ugnsvärmen till 150°
  9. Bred fyllningen över den varma kakan och fördela marängsmeten ovanpå. Strö över hackad valnötter.
  10. Grädda i 150° ca 20 min.

Kommentarer

Receptet är redigerat. Tack för att Ni såg att det fattades./Magdolna Siggepigge! Jag hoppas att..... Du får berätta!
Du har missat hur mycket vetemjöl det ska vara, jag gissade på 2 dl och hoppas att det ska bli bra :)) Kakan är i ugnen nu så det ska bli spännande hur den smakar!
Hur mycket vetemjöl??? ;)

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…