Äppelrutor med mandel

Saftiga amarettoäpplen på mördegsbotten, toppas med en smulig crunch och serveras med amarettogrädde. Mums! Amaretto kan ersättas med färskpressad äppeljuice.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 800 g äpplen
  • ¾ dl socker
  • ¾ dl Amaretto (mandellikör)
  • 1 citron, rivet skal
  • Botten:
  • 150 g smör
  • 5 dl vetemjöl, 300 g
  • 1 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 1 msk pressad citron
  • Topping:
  • 3 dl havregryn
  • 50 g mandelspån
  • 1 dl socker
  • 100 g smör
  • 1 msk pressad citron
  • Tillbehör:
  • Lättvispad grädde
  • Eventuellt Amaretto (mandellikör)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i bitar, ca 2x2 cm. Lägg dem i en gryta och tillsätt socker, likör och citronskal. Koka äpplena utan lock tills de börjar mjukna och det mesta av vätskan kokat in. Låt äpplena svalna.
  3. Botten:
  4. Skär smöret i bitar. Lägg det i en matberedare och tillsätt mjöl, socker och bakpulver. Hacka ihop tills smöret finfördelats. Tillsätt ägg och citronsaft och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en liten långpanna, ca 25x30 cm, klädd med bakplåtspapper. Fördela äppelbitarna på degen.
  5. Topping:
  6. Hacka snabbt ihop alla ingredienser. Smula dem över äpplena.
  7. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt kakan svalna innan den skärs i rutor. Servera rutorna med lättvispad grädde, gärna smaksatt med Amaretto.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…