Äppeltarte med mandelfyllning och tosca

Ljuvligt god äppelpaj med en mjuk mandelfyllning toppad med ett knäckigt toscatäcke.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 syrliga äpplen
  • Botten:
  • 3 dl vetemjöl, 180 g
  • ½ dl socker
  • 125 g smör
  • 1 äggula
  • Fyllning:
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 100 g mandelmjöl
  • 1 dl socker
  • 1 stort ägg
  • 1 citron, finrivet skal
  • Toscatäcke:
  • 50 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • ½ dl socker
  • 2 msk glykossirap
  • 50 g mandelspån
  • Tillbehör:
  • Lättvispad grädde eller vaniljglass

Gör så här

  1. Botten:
  2. Blanda mjöl, socker och smör till en smulig massa i en matberedare eller med fingrarna. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form, ca 26 cm i diameter, med löstagbar kant. Låt den stå i kyl i minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Nagga pajskalet och grädda långt ner i ugnen i ca 12 minuter.
  3. Fyllning:
  4. Blanda smör, mandelmjöl, socker, ägg och citronskal. Skiva äpplena mycket tunt. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet. Lägg på äppelskivorna. Grädda ca 25 minuter mitt i ugnen tills fyllningen stannat.
  5. Toscatäcke:
  6. Smält smöret och tillsätt mjöl, socker, glykossirap och mandelspån. Låt sjuda upp under omrörning. Häll ut smeten över kakan och fortsätt grädda ytterligare 8-10 minuter tills toscatäcket fått fin ljusbrun knäckfärg.
  7. Servera pajen ljummen eller kall tillsammans med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…