Amerikansk plommonkaka

Jag har gjort denna kaka många gånger. Den tillhör mina absoluta favoriter på kakbordet till jul. Därför gör jag alltid dubbel sats och gräddar i tre 1-litersformar. En ska ätas veckan före jul, en sparas till jul och en ges bort i julklapp till något kakmonster. I år blötlade jag plommonen i ett par matskedar Calvados, men det är för tidigt att provsmaka så jag vet ännu inte om det gör någon skillnad. Gräddas i 50 minuter i 1-litersformar.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 1 1/2  dl vatten
  • 250 g katrinplommon
  • 1 msk malen kanel
  • 1/2 tsk malda nejlikor
  • 130 g socker
  • 120 g sirap
  • 2 ägg
  • 1 tsk bikarbonat
  • 300 g vetemjöl

Gör så här

  1. Smörj en stor rak form.
  2. Hacka plommonen i mindre bitar och blötlägg dem om de inte redan är mjuka.
  3. Koka upp vattnet. Låt smöret smälta i vattnet.
  4. Rör socker, sirap och äggulor vitt och pösigt.
  5. Blanda alla torra ingredienser.
  6. Blanda plommonen med mjölblandningen.
  7. Rör ner smörblandningen i äggblandningen.
  8. Rör ner mjölblandningen.
  9. Vispa äggvitorna till ett hårt skull, vänd försiktigt ner i smeten.
  10. Grädda 50-60 minuter i 175 grader.
  11. Låt kakan vila ett par dagar innan den skärs upp.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…