Apelsin- och mandelkaka en andalusisk kaka

¡Hola! Idag tar jag till dig mandel- apelsin kaka från Nerja Andalucía, en speciell och enkel kaka som har lukt och smak med två representativa ingredienser från denna region i södra Spanien. För en vecka sedan, min fru sa till mig att hon hade läst en artikel i tidskrift ”Leva & bo på Landet” där ett äkta svenska par hade en restaurang i Nerja Málaga som heter La Capilla del mar. De bakar en mandel- apelsinkaka till deras kunder som heter ”Andalusisk mandel- & apelsinkaka”; så jag kunde inte sluta se ett spanskt recept eller det med spansk inspiration. Den var märkvärdigt eftersom detta recept hade två karakteristiska ingredienser från Andalusien (Andalucía): apelsiner och mandlar. Du kan läsa mer i soleado.se

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 st ekologisk apelsin
  • 100 g sötmandel finhackad
  • 3 ägg
  • 1 dl vitsocker
  • 1 dl svartsocker
  • 1 ½ dl ekologisk extra jungfruolivolja
  • 3 dl vetemjöl (titta på observera för glutenfritt)
  • 1 tsk bakpulver
  • Apelsinglasyr: Här har du perfekt glasyr för denna kaka.
  • 2 dl florsocker
  • 4 tsk apelsinsaft

Gör så här

  1. 1.- Sätt ugnen på 175 grader.
  2. 3.- Tvätta apelsinen noga och riv skalet.
  3. 4.- Skala bort allt vitt från apelsinen och filéa den.
  4. 5.- Vispa ägg och socker pösigt.
  5. 6.- Blanda ner olja, mandel, apelsinskal och apelsinbitarna.
  6. 7.- Vänd ner mjölet blandat med bakpulvret.
  7. 5.- Smörj och bröa en rund form.
  8. 6.- Häll smeten i formen.
  9. 6.- Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
  10. 7.- Ta ut och låt svalna lite.
  11. Apelsinglasyr
  12. 1.- Rör ihop florsocker med apelsinsaft.
  13. 2.- Ringla glasyren över kakan och dekorera med apelsinskivor.
  14. 3.- ¡Que aproveche!
  15. Obs:
  16. – Om du vill njuta av smaken av kakan måste du vänta en dag.
  17. – Detta recept är vegetariskt, veganskt och skulle vara glutenfritt med glutenfritt mjöl, mix, gryn, fiber eller frön.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…