Apelsinkotletter

Marinera kotletterna före stekningen, det ger dem god smak. En skysås med smak av apelsin och timjan är gott till.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 4 fläskkotletter
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • Rivet skal och saft av 1 apelsin
  • 2 msk smör eller margarin
  • 3 msk hackad salladslök
  • 4 msk vitt vin eller 3 msk apelsinlikör
  • 2 1/2 dl apelsinjuice
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk maizena
  • 2 msk vatten
  • Salt
  • Peppar
  • Garnering:
  • färsk timjan eller persilja

Gör så här

  1. Gnid in kotletterna med vitlök, salt, peppar och apelsinskal. Lägg kotletterna på ett fat. Häll apelsinsaft över köttet och marinera i kylskåp ca 1 timme.
  2. Smält matfettet i en stekpanna och bryn kotletterna på båda sidor tills de fått färg. Ta upp dem ur stekpannan. Fräs salladslöken i pannan några minuter, blanda ned vin eller likör och låt småkoka ca 5 minuter. Tillsätt apelsinjuice och timjan. Lägg kotletterna i pannan och låt dem steka under lock ca 30 minuter tills de är möra. Lägg upp kotletterna på serveringsfat och håll dem varma.
  3. Rör ut maizenan med vattnet och vispa ned redningen i skyn. Låt koka tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera kotletterna med apelsinsåsen och garnera med timjan. Servera också gärna ris och kokt broccoli till.
  5. Du kan byta ut vin och likör mot köttbuljong.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@bodil56

Marinerade grillbitar

Genom att marinera köttet före grillningen får man det dels mörare, dels också fylligt kryddat. Det betyder med andra ord att man kan välja…

@mrsc

Chinese barbecued spareribs

I boken ”Amerikansk mat för svenska hem” 1968, finns det här receptet på grillade revbensspjäll: ”Chinese Barbecued Spareribs”.