Apelsinmunk

En unik söt efterrätt till Påskfesten. Min inspiration kommer från spanska buñuelos de viento (vindmunkar) från Almogía Málaga, ett arabiskt recept som detta är ett traditionellt recept till påsk idag i Spanien. Men jag ville någon subtil nyans för originalrecept och jag tyckte att apelsinglasyr var en rolig tillägg för dessa munkar. Du kan läsa mer i min blogg www.soleado.se

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 25 cl vatten
  • 50 g smör
  • 5 g salt
  • 1 st ekologisk apelsin
  • 150 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 ägg
  • 1 dl svartsocker
  • 5 dl vitsocker
  • 1 l ekologisk extra jungfruolivolja
  • Apelsinglasyr. Här har du perfek glasyr för dessa munkar:
  • 2 dl florsocker
  • 4 tsk apelsinsaft

Gör så här

  1. 1.- Tvätta apelsinen noga och riv skalet.
  2. 2.- I en kastrull, häll på vatten, smör, salt och apelsinskalet och få den att koka (det brukar ta ca 5 minuter).
  3. 3.- Sätt mjölet tillsammans med bakpulver och kokande vatten med smör, men utan apelsinskal. Rör om tills degen börjar att stelna.
  4. 4.- Vänd ner ett ägg och rör om tills degen börjar att stelna. Du måste repetera gång på gång med varje ägg.
  5. 5.- Nu är det dags att göra munkar!
  6. 6.- Lägg olja på din panna. Tanken är att ha 3 fingrar djupt eftersom vi vill att munkarna ska flyta. Hetta upp oljan till medelhög temperatur.
  7. 7.- Försiktigt lägger munkar med en matsked till din panna när oljan är varm. Stek dem i 2 minuter på varje sida och lägg på en pappershandduk för att bli av med överflödig olja.
  8. 8.- I en skål tillsätt svartsocker och vitsocker och dina munkar. Blanda dem lite så att sockret fastnar på dem.
  9. 9.- Ta ut och låt svalna lite.
  10. Apelsinglasyr:
  11. 1.- Rör ihop florsocker med apelsinsaft.
  12. 2.- Ringla glasyren över munkarna.
  13. 3.- ¡Qué aproveche!

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@neta71

Mammas ansjovistårta

Det är världens godaste och enklaste ansjovistårta. även de som inte tycker om fisk äter denna tårta. Perfekt till påsk och midsommar, men även…

@fetgnu

Krämig chilisill

Sillen är en viktig del i våra högtider. Jul, påsk och midsommar är sillen i centrum. Själv älskar jag sälta, krämighet och hetta! Därför…

@fetgnu

Cakepops med nutella

Cakepops är en rolig liten kaka som passar lite när som helst på året. Ända som styr är dekorationen. Använd din fantasi och gör…