Aprikosbröd med solrosfrön och russin

Ett läckert stort, saftigt bröd som passar utmärkt till en kopp te. Degen kan även bakas ut till två mindre bröd. Glutenfritt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 6 dl havredryck eller mjölk
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 dl fibrexflingor
  • 1½ tsk salt
  • 10 torkade aprikoser
  • 1 ägg
  • ½ dl russin
  • ½ dl solrosfrön
  • Ca 10 dl glutenfri mjölblandning, 600g
  • Till formen:
  • Olja
  • Solrosfrön

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm havredryck eller mjölk och olja till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt fiberhusk, fibrexflingor och salt. Rör om och låt det svälla 10 minuter.
  3. Strimla undertiden aprikoserna fint och vispa upp ägget. Blanda först ner ägget och sedan aprikoserna tillsammans med russin, solrosfrön och hälften av mjölet. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölet och fortästt arbeta degen en stund till.
  4. Flytta över degen till en lätt oljad och solrosfröbeströdd rund bakform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Strö öite solrosfrön ovanpå och täck med bakduk. Låt jäsa i 30-45 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Grädda brödet i nedre delen av ugnen 30-35 minuter. Låt brödet stå kvar i formen innan det lossas.
  7. Låt svalna under bakduk.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…