Arancini med mozzarella

De här sicilianska gyllenfriterade risbollarna är fyllda med ost och liknar små apelsiner, därav namnet. De passar både som förrätt och vegetarisk huvudrätt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 8 dl varmt kokt avorioris (risottoris)
  • 2 dl ricotta
  • 2 tsk hackad färsk basilika
  • 2 tsk hackad färsk timjan
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk nymald svartpeppar
  • ½ g saffran (ett kuvert, valfritt)
  • 3 stora ägg
  • 225 g avrunnen mozzarella, tärnad
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ½ dl ströbröd
  • 1 ½ tsk blandade torkade örtkryddor, t ex oregano, rosmarin och basilika
  • Olja till fritering
  • 1-2 dl varmt tomatsås till servering (valfritt)

Gör så här

  1. Lägg det varma riset i en skål. Blanda ner ricotta, basilika, timjan, salt, svartpeppar och saffran. Täck över och kyl i en timma.
  2. Vispa upp 1 ägg och rör ner det i rissmeten. Forma en boll av drygt 1 msk smet. Gör ett hål i bollen med fingret och lägg i en bit mozzarella. Tryck till så att osten blir helt innesluten och rulla bollen rund och slät. Gör på samma sätt med resten av smeten.
  3. Lägg mjöl i en grund skål och ströbröd i en annan. Vispa upp 2 ägg i en tredje skål. Rör ner ½ tsk örtkryddor i vardera mjölet, ströbrödet och äggen. Vänd risbollarna först i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd så att de är väl täckta och låt dem vila på ett fat.
  4. Häll olja i en fritös eller tjockbottnad gryta så att oljan når 5 cm upp på kanten. Hetta upp oljan på medelvärme till 190 grader. Fritera risbollarna i omgångar 3-4 minuter. Lägg dem på ett hushållspapper och låt dem rinna av. Hetta upp oljan mellan friteringarna. Servera med varm tomatsås.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…