Bulgariska köttbullar à la Bengt

Min mamma fick ett recept av en bulgariska. Det var på 50 talet. Hon lagade det ofta en tid. Nu har jag återskapat det ungefär som jag kommer ihåg. Det roliga är att det är en favoriträtt bland barn och barnbarn. Kan serveras med ris, bulgur, pasta eller potatis.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Bullar:
  • 9 hg blandfärs (80-20)
  • 1 gul lök
  • 1 msk potatismjöl
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 tsk spiskummin
  • Salt
  • Muskot
  • Rejält med svartpeppar
  • Sås:
  • 1 ½ l vatten
  • 2 burkar skalade tomater
  • 1 gul lök
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 morot, fint slantad
  • 2 msk soja
  • ½ dl stark chilisås
  • 3 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 buljongtärningar

Gör så här

  1. Bullar: Hacka löken fint och bryn den lätt. Blanda alla ingredienserna och bearbeta färsen ordentligt.
  2. Sås: Hacka tomaterna och häll ner dem med spadet och vattnet i en stor kastrull. Strimla löken och paprikorna och lägg i tillsammans med moroten och övriga ingredienser. Låt såsen koka upp. Forma färsen till stora bullar och lägg ner dem i såsen och låt sjuda ca 15-20 minuter.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept