Butterkaka med äpple

Låt alla bullarna samsas i en och samma form och vips har du en vacker butterkaka med ljuvlig äppelsmak. Receptet ger två butterkakor, vill du bara baka en kaka kan du halvera receptet.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 3 ½ dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 tsk nymald kardemumma
  • Fyllning:
  • 2 äpplen
  • 2 msk rårörsocker
  • 2 msk mald kanel
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • Pensling:
  • 1 ägg, uppvispat
  • Garnering:
  • Pärlsocker

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll på den ljumma vätskan. Rör tills jästen lösts sig. Tillsätt vetemjöl, socker och nymald kardemumma och blanda ihop till en deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  2. Fyllning:
  3. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Blanda rårörsocker och kanel och doppa äppelskivorna i sockerblandningen.
  4. Dela degen i två delar och kavla ut dem på mjölat bakbord till rektanglar, ca 30x45 cm. bred på smöret. fördela äppelskivorna jämnt över degarna. Rulla ihop degarna och skär rullarna i 2 cm tjocka bitar, ca 16 bitar totalt. Lägg bullarna tätt intill varandra i två smörande formar med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda dem mitt i ugnen i 20-25 minuter.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…