Cesars Spanska Oxstek

Jag var på jakt efter en mager stek, och hittade detta recept i min "Carl Butlers Kokbok" från någonstans runt 1975. Med lite extra kryddning tycker jag att det är en suverän rätt, just så mager som eftersöks nuförtiden.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kg stek
  • 1 gul lök
  • 4 rejäla morötter
  • 1,5 dl rödvin
  • 1 lagerblad
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. 1. Skala löken och skär den i bitar. Gör likadant med morötterna.
  2. 2. Bryn steken väl runt om och lägg den i grytan (el. bryn i grytan).
  3. 3. Lägg i grönsaker, vin, lagerblad, 1 tsk salt och 1/2 tsk peppar. - Om du gillar lite hetta, stoppa i 1 hel liten chili och 2-3 vitlöksklyftor; låt detta koka med c:a 30 min. och fiska sedan upp dem. Låt steken sakta sjuda under lock i c:a 1,5 tim. (Beräkna 45 min. per 500 gr)
  4. Pröva om steken är färdig gnm att sticka en steknål el. stekgaffel i den tjockaste delen. Om inget blod sipprar ut är steken färdig. Använder du stektermometer ska den gå till ca 80 grader.
  5. (OBS! Detta är på 70-talet! Nu är det c:a 75 grader - i en vanlig kalvstek jag just gjorde var rekommenderad temperatur rosa 65 grader och genomstekt 70.
  6. Jag tycker inte att det stämmer - man vill inte ha blodig stek! Så låt köttet steka (sakta - gärna 150 graders ugnsvärme i längre stektid!). Cirka 75 grader blir nog bra.
  7. 4. Ta upp steken. Håll den varm gnm att vira in den i folie.
  8. 5. Ta bort lagerbladet och passera (el. snarare - kör i mixer el matberedare) lök, morötter och buljong till sås. Krydda på om det behövs. (INTE, om du använt chili och vitlök!)
  9. 6. Skär upp steken och lägg den över såsen enligt bild.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…