Chokladkaka med lakrits och hallongrädde

En chokladkaka med kladdig mitten som fylls med en ljuvlig kombination av lakritssås och hallongrädde.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 2½ dl florsocker
  • 150 g mörk choklad, 70%
  • 4 äggulor
  • 4 äggvitor
  • 1½ dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • Knappt 1 dl lakritssås, finns på tub
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl färska hallon + några till garnering
  • ca 2 msk socker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och mjöla en form, ca 1½ liter, med löstagbar botten.
  3. Skär smöret i kuber och lägg i en rostfri bunke, sikta ner florsocker och tillsätt chokladen i bitar. smält blandningen över vattenbad och låt sedan svalna tills den är fingervarm.
  4. Rör ner äggulorna, ett i taget i chokladsmeten. Sikta ner vetemjölet. Vispa äggvitorna hårt. Vänd försiktigt ner den styva massan i smeten.
  5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Kakan brukar vara klar när den spricker på ytan. Den är fortfarande lös i mitten, så vänta med att dela den tills den kallnat helt.
  6. Dela chokladkakan till två bottnar. Ringla hälften av lakritssåsen på den ena och lägg den andra över. Lägg upp på ett serveringsfat.
  7. Vispa grädden. Mosa hallonen lätt med socker och vänd samman med grädden. Bred hallongrädden över kakan.
  8. Garnera med några hela hallon och ringla resterande lakritssås över.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…