Chokladkolakaka med hallon och italiensk maräng

Choklad, hallon och maräng är en oslagbart läcker kombination!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 1½ dl socker
  • 2 ägg
  • 1½ dl ljus sirap
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ dl kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • ½ tsk bakpulver
  • 100 g hallon, färska eller frysta
  • Potatismjöl
  • Till formen:
  • Smör
  • Kokos
  • Italiensk maräng:
  • 4 äggvitor
  • ½ dl vatten
  • 2½ dl socker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och rör ner socker, ägg och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör ner det i smeten.
  3. Smörj en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter med smör och strö över kokos. Häll smeten i formen. Doppa hallonen i potatismjöl och tryck ner dem i smeten.
  4. Grädda kakan mitt i ugnen 25-30 minuter. Låt kakan kallna.
  5. Italiensk maräng:
  6. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med hushållsassistent eller elvisp. Koka under tiden vatten och socker till 121 grader i en kastrull.
  7. Häll den heta sockerlagen långsamt över äggvitan under vispning på hög hastighet. Fortsätt att vispa tills marängen blir seg, glansig och har svalnat.
  8. Spritsa eller bred marängen över kakan. Bränn av marängen med en brännare eller grädda den i någon minut, högst upp i ugnen på grillvärme.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…

Guldvinnare! Imponerande "fullträff" från Italien.
99 kr