Chokladpufftårta

Denna tårta serverade vi på vår valborgsfest 2013. Den är en god kombination av krispigt, segt och krämigt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Bottnen:
  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl kalaspuffar
  • Chokladkräm:
  • 3 äggulor
  • 3/4 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 100 g mörk blockchoklad
  • Fyllning:
  • 3 dl vispgrädde
  • Garnering:
  • 50 g mörk blockchocklad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Klä en långpanna med bakpapper.
  2. Botten:
  3. Vispa äggvitorna till skum med rena redskap. Tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning tills marängmassan är styv. Vänd till sist ner flingorna.
  4. Bred ut smeten jämnt i långpannan. Ställ in formen i ugnen och grädda ca 1 timme. Låt den gärna stå kvar i den avstängda ugnen att eftertorka med luckan på glänt.
  5. Kräm:
  6. Hacka chokladen. Mät upp äggulor, socker och vispgrädde i en kastrull. Sjud försiktigt upp blandningen under omrörning tills den tjocknar. Ta då genast kastrullen från värmen och tillsätt matfettet i små klickar. Rör om tills fettet smält och lägg därefter ner chokladen som brutits i mindre bitar. Rör om så att även chokladen smälter och ställ därefter krämen åt sidan att kallna.
  7. Servering:
  8. Dela marängbottnen till två lika stora bottnar. Bre ut chokladkrämen på den ena bottnen. Vispa grädden och bre den ovanpå. Lägg på den sista bottnen.
  9. Smält blockchokladen i varmt vattenbad och ringla över tårtan.
  10. Låt gärna stå och sega till sig någon timme innan servering.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…