Chokladsemla med hasselnötsfyllning

Tycker man inte om mandelmassa som den klassiska semlan innehåller så tycker jag att man ska prova att göra dessa supersmarriga semlor med chokladsmak och hasselnötsfyllning. Jag lovar, du blir inte besviken!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 6 dl vetemjöl
  • 25 g jäst
  • 1½ dl mjölk, kylskåpskall
  • 1 ägg
  • ½ dl socker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 2 msk kakao
  • Pensling:
  • 1 ägg
  • Fyllning:
  • 180 g hasselnötssmör utan salt
  • 1 dl florsocker
  • 2½ dl vispgrädde
  • Garnering:
  • Florsocker

Gör så här

  1. Blanda smöret och vetemjölet i en matberedare eller blanda ihop det med fingrarna. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör ut jästen. Rör ner ägg, socker, stött kardemumma och kakao. Arbeta samman mjölblandningen och vätskan till en smidig deg, ca 5 minuter i en degmaskin eller ca 10 minuter för hand.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut den till 6 runda bullar, ca 125 g. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i rumstemperatur i 2 timmar eller över natten i kylskåp.
  3. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 6-8 minuter. Låt dem svalna. Klipp ut trekantiga lock i bullarna. Gröp ur inkråmet.
  5. Vispa hasselnötssmöret och florsocker till en slät smet. Fyll semlorna med den. Vispa grädden. Spritsa den på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker. Servera genast!

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…